MİLLİ TAKIM KAPTANI CEKETİ FEDERASYONA ÜYELİK ŞARTIYLA AÇIK ARTIRMADA  - Türk Mutfağı Hareketi

MİLLİ TAKIM KAPTANI CEKETİ FEDERASYONA ÜYELİK ŞARTIYLA AÇIK ARTIRMADA 

ONLARIN ULAŞMAK İSTEYİPTE ULAŞAMADIKLARI BİZİM REDDETTİKLERİMİZDİR

Liderimiz sayın Tolgahan Gülyiyen uzun yıllar önce babaları rahmetli Zeki Gülyiyen şefimizin kurduğu ATAD derneğine olan rağbeti ve sektördeki başarıların işin perde arkasında birilerine nasıl verildiğini ortaya seren bir anısını onların ulaşmak isteyipte ulaşamadıkları bizim reddettiklerimizdir ifadesiyle açıkladı. Kendisinin yıllar önce yazdığı ve arşivimizde yer alan anısına dair açıklamasını bu gün sizlerle paylaşıyoruz.

MİLLİ TAKIM CEKETİNİ KAPMAK İÇİN BİRİLERİNİN ADAMI OLMAK MI YOKSA, OLMAMAK MI

Onların ulaşmak isteyipte ulaşamadıkları bizim reddettiklerimizdir. O şef ceketinin hikayesi uzun bir o kadar da eskidir. Kısaca özetlersek işin özü adamcılıktır ve tüm bunlara rahmetli Babamın olan tepkisidir. Başatder derneğinin kurucu üyelerinden olan rahmetli babam Zeki Gülyiyen; hem bu derneğe hem de Türk mutfağına karşılıksız olarak büyük katkılar sağlamıştı. Ancak burada kendisine bazıları tarafından çekememezlikle birlikte oluşturulan bazılarının bencil havası, egoist tutum ve anlayışları adamcılık ile de birleştiği vakit; rahmetli babam tamamen bağımsız olarak ATAD derneğini kurmuştur. Oldukça kısa bir süre içerisinde 1000 üyeye ulaşan dernek, 2000 üye hedefine kısa zamanda ulaşmaya başlamıştır.

FEDERASYONLARIN BİR ZAMANLAR PEŞİNDE OLDUĞU ZEKİ GÜLYİYEN'İN KURDUĞU ATAD 

Bununla beraber hem yurt içi hem de yurt dışında Türkiye’de benzersiz bir şekilde eğitim faaliyetleri yürüten Zeki Gülyiyen’li ATAD, federasyonların yanında görmek istediği bir dernek haline gelmiştir. Öyleki onun acı kaybından sonra edilen sözlerin azı vardır çoğu yoktur. İşte bunlardan bir kaçı olan şu ifadelerdi: “Türkiye’de hiç bir dernek ve federasyonların yapamadığı kadar eğitim yaptınız. Bu yüzden tüm camiayı etkinliklerde eğitim gönüllüsü Zeki Gülyiyen için saygı duruşuna davet ediyorum.” İşte bunlar gibi cümleleri kuran kişiler Türkiye’de sektörde bu günde tanınan kişilerdir. Bu gün 10’un üzerinde olduğu söylenen aşçılık federasyonları o günlerde 2 adetti.

MİLLİ TAKIM KAPTANI CEKETİ FEDERASYONA ÜYELİK ŞARTIYLA AÇIK ARTIRMADA 

Ne kadar çok üye ve aktif bir dernek isen o kadar çok başarı ve ayrıcalık mı? Maalesef evet. Hatta dahi milli takım kaptanı ceketini bile bu konularda açık artırmaya koyarak pazarlık konusu yapabilmiş olan federasyonlara ve onları yönetenlere duruşundan kesinlikle hiç bir şekilde taviz vermeyen bir şef var mıydı ? diye soran olursa, bunun cevabı bilenlerin ve hatırlayanların aklına Türkiye'de gelebilecek tek isim kesinlikle rahmetli Zeki Gülyiyen'dir olur.

Zamanın TAF’ı rahmetli babamı İstanbuldaki etkinliklerine jüri olarak davet etmişti. Bizlerde bu dönemde lise arkadaşlarımızla beraber bu organizasyona o zamanlar beşevlerde bulunan Otelcilik ve Turizm lisesini temsilen katılmıştık. Hocalarımızla beraber kafile olarak gelip İstanbul’da otele yerleşmiştik. Yarışmalardan sonra hürriyetin haberinde de belirtilen milli takım kaptanlığı görevini bu ceket ile beraber şahsıma "milli takım kaptanı seçildin" diyerek vermişlerdi. Ne babam, ne de ben herhangi bir beklenti içinde asla olmamıştık.

"ONLARA ADAMCILIK YAPTIKLARI İÇİN BÜYÜK TEPKİ VERDİM"

Kısa bir aradan sonra babama bu görevle ilgili durumu sorduğumda bana şöyle demişti. “ onlara adamcılık yaptıkları için büyük tepki verdim.” Ayrıca Rahmetli babam o yıllarda bir diğer federasyon olan Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından da özel olarak katılım teklifi almıştır. Bu ilgili kişi ve kişilerce rahmetli babama ATAD (Anadolu Turizm ve Aşçılar Derneği) olarak federasyona katılması teklifi edilmiştir. Ancak kendisi daha önceden de bu federasyonun bünyesinde kurucuları arasında olduğu BAŞATDER(Başkent Aşçılar ve Turizm) derneğinden de ilgili konularda “BİZ” diyemeyenler yüzünden belli nedenlerden ötürü ayrılmıştı. Yine de benzer konularda mevcut durumlarında değişiklik bulunmayanların kısa süre sonra gelen bu özel teklifinide rahmetli babam kesin olarak reddetmiştir.

Tek başına dahi sektörümüzde büyük anlam ifade eden Zeki Gülyiyen inandığı yolda şehit düştüğü o güne kadar, yani son nefesine kadar kendi ilkeli duruşuyla yürümüştür.

İşte bazı işlerin Türkiye'de sektörümüzde nasıl yürüdüğünün özeti; kahramanlar ve isimler değişkenlik gösterse de durum bunlardan ibarettir.

Kimilerinin adına başarı dedikleri aldatmaca tamamen birilerinin adamı olmasıdır. İşte o yüzden bir çoğunun ulaşmak isteyip te ulaşamadıkları bizim reddettiklerimizdir.

 

KONUYLA İLGİLİ EK AÇIKLMA GÜNCELLEME TARİHİ 15 OCAK 2021 ARŞİV 

 

 

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo