TÜRK AŞÇILARI YEMEK ÖĞRENİR GİBİ SATRANÇ ÖĞRENMELİDİR - Türk Mutfağı Hareketi

TÜRK AŞÇILARI YEMEK ÖĞRENİR GİBİ SATRANÇ ÖĞRENMELİDİR

Liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen sosyal medya hesabından bir satranç videosunu paylaşarak aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

Söz konusu paylaşımı ve açıklamalarını sizlerle paylaşıyoruz.

 

"Türk aşçıları yemek öğrenir gibi satranç̧ öğrenmelidir ve Yemek yapar gibi satranç̧ oynamalıdır."

"Ben Türk aşçılarına ve gelecekte bu mesleği yapmak isteyecek olanlara mesleki anlamda elbette bazı şeyler önerebilirim. Ancak mesleki anlamda önereceğim şeyler yerine getirildikten belli bir süre sonra gençlerimizin ve gelecek nesillerin nezdinde bir gün kıymeti kalmayacaktır. Çünkü rahmetli babamın da dediği gibi herkes bir gün bu meslekte veya herhangi bir meslekte usta olabilir ancak mesele usta olurken aynı zamanda karakter geliştirmekte gerekir. İşte bu yüzden ben Türk aşçılarına her alanda kendilerini geliştirmelerini öneriyorum.

10-11 yıl önce bana tüm fikirlerimle ilgili tehditlerde bulunanlar öncelikle yemek tarifi ver diyorlardı. Ancak ben her zaman demişimdir. Türk mutfağı için 1. öncelik vizyon tarifi sonra 1.öncelik misyon tarifi sonra yine 1.öncelik meslek ahlakı tarifi ve yine 1.öncelik karakter tarifi tüm bunları 1 olarak edindikten sonra bu 1’in yanına mesleki anlamda koyacağımız tüm rakamları gerçek anlamda önem ifade eder. İşte o yüzden 11 yıl önce dediğim gibi bize lazım olan 1’ler yukarıdakilerdir ve en son yemek tarifidir. Çünkü bunları başardığınızda Türk mutfağını tüm dünyada çok daha farklı konumlara taşıyabiliriz.

Ayrıca burada şunu da ifade etmem gerekiyor. Türkiye’de ustaların ustası, şeflerin şefi olarak tanınan rahmetli babam tavlayı çok severdi. Kendisi gibi aynı meslekte olan amcalarım ile gençliği sırasında sabahlara kadar tavla oynadığını söylerdi. Ben tavlayı severim ancak 3 dakikalık satrançtan aldığım zevki tavladan alamıyorum. Bu yüzden bende bazı zamanlar sabahlara kadar satranç oynuyorum.

Daha öncede ifade etmiştim Türk aşçıları sadece yemek yapan kişiler olarak kalmamalıdır. Türk aşçıları her konuda düşünen sorgulayan ve Türk mutfağına her alanda değer katabilecek tarzda bir düşünce yapısına sahip olmalıdır. 3 dakika ile kısıtlanmış̧ satrançta mesele rakibe mat olmamak mı, yoksa onu mat etmek mi bunun kararını önce belirlemek gerekir. Çünkü̈ 3 dakikalık zamanı önce bitiren(tüketen) oyunu kaybeder. Türk aşçıları yemek öğrenir gibi satranç̧ öğrenmelidir ve Yemek yapar gibi satranç̧ oynamalıdır. Bu şekilde Türk mutfağını küresel anlamda geliştirmek için strateji üretme yeteneğimizi geliştirebiliriz.

Türk aşçıları politik analiz yeteneğine de sahip olmalıdır. Güncel olaylarla da ilgilenmeli her konuda fikir sahibi olabilmeli ve tüm bunları açık olarak özgürce ifade edebilmelidir. Buda bizlere Türk mutfağı için tüm dünyada politika geliştirmemize katkı sağlayacaktır.

Türk aşçıları her alanda okumalıdır. Tarih öğrenmelidir. Tarih tetkik etmeli ve bunların ışığında bilimsel verilerle Türk mutfağına ışık tutacak analizler yapabilmelidir. Tüm bunları da bir Türk mutfağı politikası dâhilinde tıpkı TMDH’nin bugüne kadar eşi ve benzeri olmayan şekilde ortaya koyduğu doğrultularda geliştirmelidir.

Kısacası bizim vizyonumuza göre ortaya koyduğumuz çıtanın kesinlikle bir sınırı yoktur.

İşte bu yüzden ben her konuda yüksek donanıma sahip olan bir vizyonu Türk aşçılarına yakıştırıyorum. Bu vizyon öyle bir vizyondur ki; dışarıdan kim bakarsa baksın, aşçılarımız gıyabında  başkaları nezdinde şu cümle gibi cümleler kurdurtmalıdır. “Bu meziyetler ve yetenekler aşçılardan beklenecek tarzda değildir.” Bu ve benzer cümleleri her anlamda kurdurtabilen Türk aşçıları, tüm dünya'da Türk mutfağını eşsiz bir noktaya taşıyabilirler.

Ancak yüksek donanımla beraber farkımız sadelik olmalıdır. İşte ben bu yüzden birilerinin adamı olarak birbirlerine taktıkları farklı aksesuarlarla dolu gösterişli üniformalardan ziyade beyinleri dolu ancak üniformaları sade aşçılara değer veriyorum. Lüzumsuz olan ve sadece yabancılara özenti olarak adlandırdığım bir sürü takı, madalya ve aksesuarlarla dolu boyunlardan ziyade yukarıda anlatmış olduklarımla dolu bir beyin Türk mutfağına tüm dünyada yüksek katma değer katacaktır.

Tolgahan Gülyiyen "

 

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo