TAFED YÖNETİMİNE İSTİFA ÇAĞRISI - Türk Mutfağı Hareketi

TAFED YÖNETİMİNE İSTİFA ÇAĞRISI

TAFED YÖNETİMİNE SESLENİYORUZ

 

Liderimizin, Zeki Açıköz’e olan istifa çağrısından hemen sonra TAFED yönetimi Türk aşçı haberleri sitesinde acele bir şekilde yapıldığı anlaşılan isimsiz bir açıklama yayımlatmıştır. Kurumuzun sözcülüğünden yapılan açıklamada söz konusu metin değerlendirilmiştir. Bu kez TAFED yönetimine sözcülüğümüz kurumumuz adına toplu istifa çağrısında bulunmuştur. Söz konusu kurumsal düşüncelerimiz sözcülüğümüz tarafından da analizler eşliğinde ele alınarak güçlü bir şekilde açıklamalarımızda ifade edilmiştir. TAFED'in kurumsal kimliğine yakıştıramadığımız ve gülünç olarak nitelendirdiğimiz isimsiz sözde basın açıklamasına bu sayfanın en alt kısmındaki bağlantıdan ulaşmanız mümkündür.

Kurumumuzu temsilen, TMDH adına sözcümüz tarafından yapılan yazılı açıklamamız aşağıdaki gibidir.

Liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen’in kim olduğunu, hangi değerleri ve ne gibi sembolleri temsil ettiğini en başta TAFED’in başındaki şahıs çok iyi bilmektedir. Ayrıca sektörde şuanda Türk halkı tarafından da çok iyi tanınanlar da dâhil birçok kişi, liderimizin kim olduğunu, Türk mutfağına neleri kazandırabilmenin mücadelesini uzun yıllardır rahmetli babaları gibi verdiğini ve bunu da yine onun gibi dava edindiğini gayet iyi bilmektedirler. Bilmeyenlerde bilenlerden elbette çok yakında teferruatlıca öğrenecektir.

Üzülerek ifade etmek istiyoruz ki, TAFED’in sözde kurumsal cevabının maalesef toy yöneticiler tarafından acelece yapıldığı anlaşılmaktadır. Lise çağındaki çocuklar bile maalesef son yapmış olduğunuz sözde kurumsal açıklamanızda bulunan ifadelerden çok daha düsturlu cümleler kurarak muntazam bir açıklama yaparlardı diye düşünmekteyiz. Bizler TAFED yönetiminden bu açıklamanın altına kimlerin imza veya onay koyacağının kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.

Liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen sektördeki birçok kişiyi çok iyi tanımaktadır. Bu yüzdende kime nasıl hak ediyorsa öyle hitap etmesi gerektiğini çok iyi bilmektedir. Kendisinin yazdığı yazı içerisinde “saygısızca” niteleyebileceğiniz hiçbir ifade kesinlikle bulunmamaktadır. Kendileri yazısını da “saygılarımla” diyerek bitirmiştir. Kaldı ki mesleğin ahlakını ayaklar altına alanlara ses çıkartmayan TAFED olarak sizlerin ve başınızdaki zatın hangi durumların mesleğe saygısızlık olduğunu idrak edebilmesi için, öncelikle bu konularda bugüne kadar duyarlı olmuş olabilmesi şarttır. Bu konularda gerçek manada mesleğimize saygısızlık yapanlara, meslek ahlakını ayaklar altına almış olanlara ve Türk mutfağını aşağılamış olanlara 13 yıllık bir süre içinde en azından bir kez bile olsa tepki vermiş olmanız gerekirdi diye düşünüyoruz. Ancak sizler bu konularda büyük saygısızlıklalar yapanlara tepki vermek bir kenara dursun işin perde arkasında bunlara göz yumarak ses çıkartmayanlar hatta destekleyenlersiniz. Sizin yüzünüze doğruları söylemek size göre mesleğe saygısızlık ise zaman zaman etrafınızda veya bazı yayın organlarında yapılan mesleğimize olan saygısızlıklara, Türk mutfağına yapılan hakaretlere neden gıkınız çıkmamıştır diye bir soru hâsıl olmaktadır. Hâlbuki liderimiz Sayın Şef Tolgahan Gülyiyen bu konularda da her zaman doğru bildiğini söylemiş ve mesleğin ahlakını ayaklar altına alanlardan da, Türk mutfağına hakaret edenlerden de saygı çerçevesinde lafını kim olurlarsa olsunlar asla hiçbir zaman esirgememiştir. Bu bizlerin ayrıca misyon edindiği önemli görevlerinden sadece birisidir.

Liderimiz Sayın Şef Tolgahan Gülyiyen, asla federasyonunuz üzerinden prim yapmaya ya da polemik oluşturmaya da hiçbir zaman ihtiyaç duymamıştır. Kendisi sadece yıllar önce engellediğiniz ve sordurtmadığınız sorularına makul cevaplar aramaktadır. Ayrıca liderimizin hem hayatı, hem de kariyeri boyunca yerine göre reddettikleri sizlerin ve başınızdaki zatın ulaşmak isteyip de asla ulaşamayacağı şeylerdir.

Sizlerin başındaki zat “geride kaldık, dünyayı takip edemedik” ifadelerini kullanarak başarısızlığınızı cümle âleme ilan etmiştir. Bu ifadeleri kullanarak başarısızlığını ilan eden birisine kimsenin çamur atma gibi bir derdi de asla söz konusu bile olamaz. Bu başarısızlık ilanı sizin ve başınızdaki zatın maalesef raf ömrünün dolmuş olduğunu, kullanma tarihiniz çoktan geçmiş olduğunu göstermektedir. Söz konusu ifadeler malumun ilanı olmuştur. Bu ilandan sonra sizlere düşen en önemli vazife bunun gereği olan istifalarınızı sunmaktır.

Bizler Türk mutfağına katkı sağlamış olanları elbette tebrik etmesini çok iyi biliriz. Bizler ustaların ustası olarak da bilinen ve gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında birçok önemli makamlara şefler yetiştirmiş olan rahmetli Zeki Gülyiyen ustamız gibi başkalarının başarılarıyla Türk mutfağı adına gururlanıp onları her zaman alkışlamışızdır. Ancak sizin nerenizden tutsak tutalım tamamen tutarsızlık ve tamamen hayal kırıklığı ile karşılaşmaktayız.

Başınızdaki zat, bazı arkadaşlarıyla beraber yıllarca Türk mutfağına ihanet derecesinde en büyük zararı vermiştir.  Sizler 13 yıldan fazla bir sürede küresel anlamda veya yurt içinde gerçek manada Türk mutfağına elle tutulur bir proje kazandırdınız da; bizlerde bu yüzden sizi çekemiyor ya da bu gün söylediklerimizi söylüyor değiliz. Bilakis liderimizin de ifade ettikleri gibi geçen zaman içinde ortaya koymuş olabildiğiniz ne bir vizyon, ne bir proje nede elle tutulur bir politika Türk mutfağına, yani bizlere kazandırmış değilsiniz.

Başınızdaki zat, Türk mutfağının en değerli duayen efsane şeflerinin, ustalarının bize Türk mutfağına emanet ettikleri kadim miraslarını yakın arkadaşlarıyla beraber silmek istemişler, bunu da uzunca bir süre başardıklarını zannetmişlerdir. Ancak bunda başarılı olamamış olduklarını 11 yıl sonra bu günlerde çok iyi anlamışlardır.

Sayın Şef Tolgahan Gülyiyen yaklaşık 11 yıllık sessizliğini ilk bozduğunda kendisiyle ilk görüşme talebinde bulunanlardan birisi ascihaber.com adlı haber sitesinin sahibi Sayın İlhan Özcan olmuştur. Kendisinin şaşkınlığı sözlerine de yansımıştır. Çünkü liderimiz bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm sektöre birlik çağrısı yaptığı yazısının yayımlatılmaması bu kişiye TAFED tarafından söylenmiştir. Sonrasında ise turkiyeturizm.com adlı sitenin sahibi gazeteci Sayın Özkan Altıntaş bizzat liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen ile röportaj yapmak istemiş ancak bu talepleri sitemizde de duyurular kısmında yer alan ilgili nedenlerden ötürü reddedilmiştir. Sayın Özkan Altıntaş’a öncelikle geçmişte yapılan “piyasadan silme” faaliyetleriyle ilgili bildiklerini açıklaması çağırısı yapılmış ve bu çağrı tarafımızdan kendisine iletilmiştir. Hiç şüphesiz ki bu konularda susanlar ve bildiklerini gizlemeye çalışanlar da Türk mutfağına yapılan ihanetin sorumlularıdırlar ve en az bu tehditleri yapmış olanlar kadar sustukları müddetçe bu ihanetlere ortaktırlar. Bu ihanet Türk mutfağına en büyük zararları vermiştir. En yetenekli üretken insanlarımızın önlerini kesmiştir. Sadece “biz” dedikleri için sektörde birlik arzuladıkları ve Türk mutfağına katkı sağlayarak projeler üretmek istedikleri için piyasadan silinmek ile tehdit edilerek engellenmeleri, işlerinden edilmeleri maalesef mutfak sanatları tarihimizde kara bir leke, yüz kızartıcı bir yara olmuştur. Ne yazık ki bunların müsebbipleri yıllarca Türk mutfağına en büyük ihaneti yapanlardır.

Bizler bundan sonra tek bir parlak gencimizin, nitelikli yetişmiş insanlarımızın yani kısacası bu meslekte Türk mutfağı için gelecek vadeden yetenekli hiç kimsenin önünün kesilip sırf farklı düşünüyorlar ve sorguluyorlar diye tehditlere maruz bırakılmamasını kuvvetli olarak savunuyoruz.

Sektörde birilerinin şişirmesiyle başkalarının haklarına girilerek ön plana çıkarılmak suretiyle bu günlerde bulundukları konumlara birilerinin adamı olarak getirilmiş olanlar, insanların ahlarını ala ala kul hakkıyla oralara gelmiş kişilerdir.

Liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen’in 2009 yılında yazdığı makaleler ve yazılar halen bizim arşivlerimizde bulunmaktadır. Kendisi bütün camiamızı o günlerde de tıpkı değerli efsane şefimiz rahmetli Zeki Gülyiyen gibi birlik olmaya çağırırken bunları baskılarla, tehditlerle yayımlatmayanlar ve engelleyenler sizlersiniz. Bu günlerde bizim uzun yıllardır yaptığımız çağrıyı sonunda yapabilmiş olan TAFED’in başındaki zat ve bazı yol arkadaşları geçmişte birlik çağrılarını engellemek için büyük çaba sarf etmekte ve herkesle menfaat kavgalarına tutuşmaktaydı. Kendileri bu gün atıl kaldıkları durumlarda proje üretenlerle yine menfaat adına samimiyetsiz birlik söylemleri geliştirme çabalarına mecbur kalmışlardır.

Bizlerin savundukları hakikatler asla eleştiri değildir. Bunlar tüm dünyadaki Türk milleti nezdinde de sektörümüzde geçmişten günümüze kadar yapılmış olan tüm haksızlıklara ve baskıcı tehditlere olan çoğulcu tepkilerimizdir. Sizler yıllar önce birlik diyenlere tüm zorlukları yaşattınız ve reva gördünüz. Ancak bu gün çıkmış bu konu üzerinden liderimizin de ifade ettiği gibi edebiyat parçalamaya ve kendinize rol biçmeye kalkıyorsunuz.

Liderimizin yazı yazmaması, düşünmemesi, sorgulamaması yoksa aşçılık camiasından ve piyasandan silineceği eğer ısrarla uğraşması durumunda çok başka farklı sonuçlarının olacağı kendisine oldukça yakışıksız tehditkâr bir üslup ile mesaj olarak 26-30 Ağustos 2009 tarihleri arasında başınızdaki zatın yakın çalışma arkadaşları tarafından söylenmiştir. Bu kişiler ve onların temsilen bu tehditleri yapanlar bu günde Türk halkı tarafından ve camiada çok iyi tanınmakta olan kişilerdir.

Yine TAFED’in başındaki şahsın geçmişte ortak menfaatleri için birlikte yürüdüğü kişiler, telefonda liderimize aynı çirkin üslupla sözler sarf etmiştir. Ancak liderimiz “rızkı da, hakkımdaki hükmü de verecek olan Allah’tır, siz değilsiniz” diyerek bu kişilere o gün en zor zamanında bile asla boyun eğmemiştir.

Liderimizin rahmetli babaları Türkiye’nin en önemli şefleri arasında yer alan duayen efsane Şef Zeki Gülyiyen’in sağlığında asla söyleyemediklerinizi, o öldükten sonra ondan bizlere miras bırakılmış olanları silebilmek adına “Bir Zeki Gülyiyen daha istemiyoruz” gibi ifadeleri dahi söyleme cesareti ve cüretti bulabilenler başınızdaki zata bağlı olarak onu temsil eden herkesin çok iyi tanıdığı şahıslardır. Size bağlı dernekte bulundukları makamları kişisel çıkar ve ihtirasları için kullananlar bu güne kadar kişisel menfaat sağlamak amacıyla kaç kişiyi kendi deyiminiz ile piyasadan silmişler ve kaç kişinin haklarına girmişlerdir?

Liderimiz başınızdaki şahsa seslenerek geçmişte sorulmasına asla izin verdirtmediğiniz ve baskılar ile engellediğiniz soruları ardı ardına sıralamıştır. Ancak isimsiz olarak aynı zamanda oldukça vizyonsuz bir şekilde alelacele ve toyca yazdığınız sözde cevap metni, liderimizin başınızdaki zata hitaben sorduğu sorulara elle tutulur hiçbir yanıt veremediği gibi gerçek dışı ifadeleri içinde barındırmaktadır.

Federasyonunuzun Türk mutfağı için elle tutulur hiçbir anlam ifade etmeyen etkinlikleri başınızdaki zatın kendi ifade ettiği gibi dünyanın gerisinde kalmıştır. Bu etkinlileriniz uzun yıllardır size gösteriş ve reklam geliri sağlamak dışında, bize Türk mutfağı adına israftan başka hiçbir şey kazandırmamış olduğu maalesef acı bir gerçektir. Bizler sizlerin Türk mutfağı adına hiçbir anlam ifade etmeyen faaliyetlerinizi birçokları gibi zaten çok iyi biliyoruz. Sizlerin birazda görünmeyen ve geçmişten günümüze kadar kamuoyundan gizlemeye çalıştığınız icraatlarınızı artık anlatmanız gerektiğini düşünüyoruz. 

Bizim misyonlarımız arasında bulunan en önemli görevlerden biriside, Türk mutfağına zarar veren her şeyi ve herkesi anlatmaktır. Siz bunu eleştiri sayıyorsanız o sizin düşüncenizdir. Ancak şu da bir gerçek ki eğer birisi eleştiri yapacak ise buda geçmişte liderimize yaşattığınız tüm zorluklardan ötürü elbette en çok sayın şefimiz Tolgahan Gülyiyen’in hakkıdır. Bizlerin her ifadesi özenle seçilmiş ifadelerdir ve bunların hepsinin dayandığı sağlam güçlü temelleri vardır.

Sizlerin kendi kendinize yönetiminiz arasında oynadığınız oyunlar ve hatta zaman zaman kendi içinizde bile çeliştiğiniz konulardaki prosedürlerinizi zaten herkes çok iyi bilmektedir. Sizleri oraya oturtan bu zatın kendi koltuğunu koruyabilecek şekilde sizleri dizayn edip avucunda tuttuğu ve kendisine rakip olabilecek yetenekte, donanımda hiç kimseyi barındırtmadığı herkesçe çok iyi bilinmektedir. Siz bunun adına demokrasi diyorsunuz, bizler ise totaliterlik diyoruz. Şu halde bu açıdan bakacak olursak bunu özgürce düşünerek ifade ettiğimiz için sizlerde bizi suçlamamalısınız. Çünkü bunlar eleştiri değil hakikatlerdir. Bizler asla yersiz, dayanaksız ifadeler de kesinlikle kullanmıyoruz. Bizler tüm dünyada ve Türkiye’de Türk mutfak sanatları açasından birçok anlamlar ifade eden en önemli sembolleri temsil eden güçlü temeller üzerine kurulmuş oldukça nitelikli ve donanımlı bir hareketiz.

Kurumumuzun güya sizler ile iletişime geçmediği iddiasında bulunmuşsunuz. Hatta bunu kesin olarak teyit etmektesiniz. Öyle ki bu durum kendi ifadeniz ile güya tarafınızdan tespit edilmiş. Ancak bu konuda da insanlara yalan söylemektesiniz. Sitemizin duyurular kısmını inceleyenler size yaptığımız 26-30 Ağustos Aşçılar Bayramı ile ilgili 9 Eylül bildiri tebliğimizi ve sizin bizlere ilettiğiniz bazı cevapları rahatlıkla görebilirler. Tarafınızdan yapılmış olan görüşme talebine karşılık bizler sizlere istediğiniz tüm bilgileri iletmiştik. Ayrıca e-posta adresinizin çalışmaması üzerine tarafımıza yetkiliniz tarafından yazılmış olan e-posta adresi de görüşme tutanaklarımızda bulunmaktadır. Tüm argümanlarıyla bu konular sitemizde yer almaktadır. Yaptığınız veya yapacağınız açıklamalarda lütfen yalan yanlış bilgilerle yer vererek kamuoyunu yanıltma girişimlerinde bulunmayınız. Bu sizin temsiliyle mükellef olduğunuz yere ve burada bulunan kişilere de kesinlikle yakıştırılamayacak bir temsil anlayışıdır. Eminiz ki içinizden birçok kişide bu yakışıksız etik olmayan durumları onaylamamaktadır.

Liderimizin söz konusu şahsa yönelttiği sorular halen cevaplarını beklemektedir.

Liderimiz Sayın Toglahan Gülyiyen, yetersiz argümanlarla savunmaya çalıştığınız kişiyi er meydanına çağırmıştır. Liderimizin uzun yıllar önce yaptığı birlik çağrısı, başınızdaki zat tarafından engellenmiştir. Liderimize yıllarca kamuoyu nezdinde sordurtmadığınız soruları kendisi tamamen özgür iradesiyle tüm samimiyetiyle söz konusu zata kendi açıklamaları üzerinden 11 yıllık bir gecikmeyle de olsa nihayet sormuştur.

Eğer söz konusu kişi er meydanına çıkamayacak ve ilgili konularda kamuoyuna elle tutulur bir şekilde gerekli tatmin edici cevaplarını veremeyeceklerse istifa etmesi en doğru adım olacaktır.

Eğer başınızdaki kişi açıklama yapabilecek yeterlilikte değilse ve onun adına oldukça yetersiz, gerçek dışı argümanlarla açıklamalar yapmaya sizler devam edecekseniz; tüm bahsi geçen konularda başta liderimizi sonra tüm dünyadaki Türk mutfak sanatları camiasını ifade ettiğimiz mevzularda ve sorduğumuz sorularda en ince ayrıntısına kadar aydınlatmalısınız.

Eğer bu konularda bizleri aydınlatamayacaksanız ve yalan yanlış ifadeler kullanmaya devam edecekseniz yönetim olarak hepinizin birden toplu olarak görevlerinizden istifa etmesi çok daha doğru olacaktır diye düşünüyoruz.

Eminiz ki sizden sonra gelecek olanlar o makamların haklarını layıkıyla hepinizden çok daha iyi vereceklerdir. Bizlerde Türk mutfağı adına gerçekten samimi söylemleri ve icraatları olanları yıllar öncede olduğu gibi bugünde yine sonuna kadar desteklemekten Türk mutfağı ve onun istikbali adına büyük onur duyacağız.

Bizim sizden beklediğimiz konularla ilgili yapacağınız ve aydınlatıcı olmasını ümit ettiğimiz açıklama metnin altına onay koyacak olanlarınızın isimlerini de belirtmenizi önemle arz ediyoruz. Belki de bu konularda farklı olarak ayrı ayrı açıklamalar yapmanızda gerekebilir.

Ancak en doğrusu tüm bunları başınızdaki zatın cevaplandırmasıdır diye düşünüyoruz. Eğer başınızdaki zat ilgili konularda açıklama yapabilirse bu açıklamasına destek olacak olanlarında isimlerini kurumsal olarak açıklamanıza eklemeniz en doğrusu olacaktır.

Kadim geleneklerimize ve töremize göre de er meydanına çağırılmış bir kişinin meydana çıkmaması ya da er meydanından kaçması onun er olmadığının göstergesi olur. Şu halde ilgili şahsın bu sorulardan kaçması ya da sizleri öne sürmesi bizlerin böyle düşünmesine neden olacaktır.

40 yılını Türk mutfağı için değil, ancak kendi kişisel kazançları için çalışarak harcamış birine de böyle kaçmak asla yakışmaz diye düşünüyoruz.

Söz konusu şahsın sizi ve toy yöneticilerini öne sürmeyi bırakmasını sonrasında ise liderimizin davet ettiği er meydanına söz konusu sorulan tüm sorulara elle tutulur makul cevaplar vermiş olarak tamamen kendi açıklamalarıyla liderimizin karşısına çıkmasını tüm dünyadaki Türk milleti nezdinde de önemle talep ediyoruz.

DİPNOT: TAFED'in kurumsal kimliğine yakışmayan ve oldukça gülünç olarak karşıladığımız isimsiz sözde basın açıklamasını okumak için lütfen BURAYA TIKLAYINIZ.

Saygılarımızla

TMDH Sözcüsü

Ramazan Çolak

IMG-7244.JPG

 

 

 

 

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo