NE YERİDİR, NE DE ZAMANI - Türk Mutfağı Hareketi

NE YERİDİR, NE DE ZAMANI

NE YERİDİR, NE DE ZAMANIDIR

DARDANEL FİRMASININ BAHANESİ, KABAHATİNDEN BÜYÜKTÜR

5 Aralık 2020 tarihinde Dardenel firmasının talihsiz, çirkin reklamıyla ilgili olarak sitemizde ve sosyal medya hesabımızda bir kınama duyurusu yayımlayarak boykot çağrısı yapmıştık. Söz konusu bu açıklamamız ayrıca ilgili firmaya e-posta yoluyla ve sosyal medya aracılığı ile iletilmişti.

6 Aralıkta ilgili firma bir açıklama yayınlamıştır. Bu açıklamaları bahanelerinin,kabahatlerinden büyük olduğunu gösteren bir açıklama olarak tarafımızdan değerlendirilmiştir.

Firmanın açıklamasından yaklaşık 2 saat sonra sözcülüğümüzce bir duyuru daha yayımlanmış ve ilgili firmaya sosyal medya aracılığı ile iletilmişti.

İlgili konunun bu gün itibariyle resmi internet sitemizde manşete taşınması kararlaştırılmıştır.

Her şeyden önce firma reklamı geri çekmelidir. Bunun ardından ise Türk halkından, camiamızdan, bilhassa Türk mutfağından ve aşçılarımızdan özür dilemelidir. Bunları talep etmek için oldukça fazla haklı sebeplerimiz vardır. 

Bu gereklilikleri yerine getirmedikleri müddetçe konuyu her fırsatta, her platformda dillendirerek aşçılarımızı ve insanları bilinçlendirmek için yüksek çaba göstereceğimizden herkes emin olabilir.

Bir önceki açıklamamızda olduğu gibi ilgili konuda firmanın bahanesinin ne yeridir, ne de zamanıdır. 

Her şeyden evvel ilgili firma söz konusu bahaneleri için eleştiri yapabilecek bir otorite de asla değildir. 

Altını tekrar çizerek ifade etmek isteriz ki: 

İlgili konularda eleştiri yapacak olanların otorite olarak sözlerine itibar edilebilmesi için; her şeyden önce bahane ettikleri konularda kendilerine rant sağlamayı değil, tam aksine Türk mutfağını her anlamda kendi kişisel çıkarlarından çok daha önde tutmayı amaç edinmiş olmaları gerekmektedir.

Bu şartı yerine getirdikleri vakit kabahatlerine bahane etmiş oldukları konuda eleştiri yapabilecek durumda kendilerini görebilirler. Aksi takdirde ilgili firma sadece sektörümüzdeki krizi kendi çıkarları doğrultusunda fırsata çevirmek isteyenler kategorisinde değerlendirilebilir. Ne yazık ki bunu yaparken de Türk mutfağını ve zor durumda olan sektörümüzü kendi çıkarlarına alet etmişlerdir. 

Her kim olursa olsun eğer ortada Türk mutfağına yapılan bir hakaret veya düşmanca bir algı girişimi var ise; bunun karşısında susarak sessiz ve tepkisiz kalmamız asla beklenemez. 

Bu reklamı sessiz olarak yabancı bir turiste izlettiğinizde elde edeceğimiz sonuç bize asıl gerçeği gösterecektir, göstermektedir. Söz konusu reklam sessiz olarak izlendiğinde oluşturulmak istenen algı ve hakaret gün yüzüne çıkmaktadır. Burada ilgili konu kesinlikle firmanın bahane ettiği çerçevede değerlendirilemez.

Bu reklamı izleyenler sadece Türkiye'de bulunan insanlar değildir. Bu reklam küresel anlamda Türk mutfağının ve turizminin tanıtımına önemli derecede olumsuz olarak etki etmiştir. Bunun sorumluları özür dileyerek reklamı çekmek yerine, asla otorite olamayacakları bir konuyu kabahatlerine bahane etmişlerdir. 

Bu reklamda oynayan oyuncuların mimikleri ve ilgili diğer detaylar arkadaşlarımız tarafından da titizlikle analiz edilmiştir. Bir önceki açıklamamızda da belirttiğimiz gibi; ilgili firma kadar reklamı yazan senaristlerde Türk mutfağının olumsuz tanıtımından sorumludurlar.

Bizler Türk mutfağına karşı olarak söz konusu tavırları takınanların da her zaman farkındayız. Yine bizler yıllardır tüm dünyada Türk mutfağını olumlu olarak tanıtabilmenin mücadelesini verirken, maalesef kendi içimizde yer alan bazıları her zaman olduğu gibi yine her fırsatta Türk mutfağına karşı düşmanca tavır sergilemektedirler. 

Ayrıca bu gün sosyal medya’da MUGAFED’in konuyla ilgili oluşturduğu kamu spotu tarzındaki videosu #turkmutfagidirilishareketi #tonmuyemesek #bitonkınıyoruz hastagı kullanılarak paylaşılmış olduğundan ötürü kendilerinin bu örnek çalışması dikkatimizden kaçmamıştır.

Başta MUGAFED Başkanı Sayın Salih Güney beyefendiye ve ilgili çalışmada emeği bulunan herkese söz konusu anlamlı çalışmaları için teşekkür etmek istiyoruz.

Türk mutfağının, aşçılarımızın ve sektörümüzün içinde bulunduğu böylesi zor bir durumda Sayın Salih Güney beyin ve arkadaşlarının bu denli anlamlı, örnek çalışmaları artarak sektörümüze yayılması azımsanmayacak derecede önemlidir diye düşünmekteyiz.

Her anlamda birlik olmamız gereken oldukça önemli bir dönemden geçmekteyiz. Bu yüzden Türk mutfağına ve aşçılarımıza karşı düşmanca tutumlar içerisine girenlerle ilgili olarak tüm camiamızın birlik içinde hareket etmesi şarttır. İlgili konularda hep birlikte gerektiği gibi tepki vermemiz gerekmektedir diye düşünmekteyiz. Bu anlamda MUGAFED’in oluşturduğu kamu spotu camiamıza önemli bir örnek teşkil etmektedir diye düşünüyoruz. 

Değerli camiamızdaki herkesi bireysel olarak dahi olsa bu konuda tepki vermeye ve MUGAFED örneğindeki gibi kamu spotları oluşturmaya davet ediyoruz.

Bir önceki açıklamamızda da belirttiğimiz gibi; her anlamda dünyamız tarihinde hiç olmadığı kadar zor bir süreçten geçmektedir. Bu zorlu süreçte en çok etkilenen sektörlerden biri olarak konaklama-yeme-içme yani turizm sektörü ilk sırada yer almaktadır. İşte tamda böylesi bir dönemde fırsattan istfade edilerek yapılmış olan bu aymazlığı, düşüncesizliği ve saygısızlığı Türk mutfağı not etmiştir.

Aziz Türk mutfağı sevdalılarını temin ederiz ki; Türk mutfağı ve Türk aşçıları böylesi zor bir dönemde kendilerine rant sağlamak amacıyla yapılmak istenmiş olan söz konusu fütursuzca tutumu hiçbir zaman unutmayacaktır.

Saygılarımızla Kamuoyunun Bilgilerine Arz Ederiz

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

GENEL SEKRETERLİK

sözcü.jpeg

 

 

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo