BAŞARILI OLMAK NEDİR? NEYE GÖRE VE KİME GÖRE NASIL BAŞARILI OLUNUR? - Türk Mutfağı Hareketi

BAŞARILI OLMAK NEDİR? NEYE GÖRE VE KİME GÖRE NASIL BAŞARILI OLUNUR?

Sayın Tolgahan Gülyiyen'in uzun zaman önce tecrübeleriyle beraber analizlere dayanarak kaleme aldığı ve ana konusu "Başarılı olmak nedir? Neye göre, Kime göre nasıl başarılı olunur?" yazı dizisini bu gün sizlerle paylaşıyoruz.

Ek olarak belirtmek isteriz ki Sayın Şefimiz Tolgahan Gülyiyen'in bizzat kaleme almış olduğu bu yazı dizisi tarafımızdan bazı kişi veya çevrelere okumaları tavsiyesi ile doğrudan  iletilmiştir.

BAŞARILI OLMAK NEDİR? NEYE GÖRE-KİME GÖRE NASIL BAŞARILI OLUNUR?

("Bu makalemde gerçek başarı nedir ve nasıl başarılı olunur konusunu işleyeceğim. Yazıya istemem eksik olsun tiradı ile başlayacağım ve bu tirada dair kısa bir açıklamadan sonra asıl konuyu tüm ayrıntılarıyla irdeleyeceğim.

''İstemem Eksik Olsun Tiradı'' - (Cyrano De Bergerac)-Edmond Rostand

 “Ne yapmak gerek peki? Sağlam bir arka mı bulmalıyım? Onu mu bellemeliyim?

Bir ağaç gövdesine dolanan sarmaşık gibi Önünde eğilerek efendimiz sanmak mı?

Bilek gücü yerine dolanla tırmanmak mı? İstemem!

Herkesin yaptığı şeyleri mi yapmalıyım Le Bret?

Sonradan görmelere övgüler mi yazmalıyım?

Bir bakanın yüzünü güldürmek için biraz şaklabanlık edip, Taklalar mı atmalıyım?

İstemem! Eksik olsun!

Her sabah kahvaltıda kurbağa mı yemeli?

Sabah akşam dolaşıp pabuç mu eskitmeli?

Onun bunun önünde hep boyun mu eğmeli? İstemem! Eksik olsun böyle bir şöhret! Eksik olsun!

Ciğeri beş para etmezlere mi "yetenekli" demeli?

Eleştiriden mi çekinmeli? "Adım Mercuré dergisinde geçse" diye mi sayıklamalı? İstemem! İstemem! Eksik olsun!

Korkmak, tükenmek, bitmek... Şiir yazacak yerde eşe dosta gitmek.

Dilekçeler yazarak içini ortaya dökmek? İstemem! Eksik olsun! İstemem! Eksik olsun!

Ama şarkı söylemek, düşlemek, gülmek, yürümek... Tek başına... Özgür olmak... Dünyaya kendi gözlerinle bakmak... Sesini çınlatmak, aklına esince şapkanı yan yatırmak... Bir hiç uğruna kılıcına ya da kalemine sarılmak...

Ne ün peşinde olmak, para pul düşünmek, İsteyince Ay'a bile gidebilmek.

Başarıyı alnının teriyle elde edebilmek…

Demek istediğim asalak bir sarmaşık olma sakın. Varsın boyun olmasın bir söğüdünki kadar. Yaprakların bulutlara erişmezse bir zararın mı var?” (Cyrano De Bergerac)-Edmond Rostand

 Bu tiratta iltimasla, adam kayırmayla, yalakalık, dalkavukluk ve el etek öpmeyle bir şey olacaksam hiç olmayayım diyen insanoğlunun haykırışı var. İşte çok önceleri kaleme aldığım bu makalenin önüne bu tirattı kesinlikle koymalıyım dedim kendi kendime…

Evet, menşei yabancı hatta bizim bazılarının özendiği Fransa’dan. Şimdi şöyle diyenler olacaktır: “Hem kendi kültürümüzü bir kenara atıp Fransızlara özeniyoruz diye bize laf atıyor, hem de Fransız birine ait bir tirat ile yazıya giriyor.” diye…

Beklide çoktan dediniz. Evet, aslında tamda bu yüzden bu tiradı uygun buldum. Çünkü kendi kültürlerini bir kenara bırakanlar, hatta kendi kültürlerine düşmanca tavır takınarak menşei Fransa’dan olanlara aşırı bir şekilde özenenler, bu konuyu aşırı derecede özendikleri yerden bir örnekle çok daha iyi anlayacaklardır. Hatta bu örnekle de görmedim, duymadım ve bilmiyorum diyerek üç maymunu oynayamayacaklardır.

Aslında burada ilgili tiradın menşei ile fazlaca ilgilenerek yazımın başında bunu kullanmam konusuna aşırıcı bir tavır takınmak isteyecek olanların öncelikli olarak ilgilenmesi gereken; bu tiradın ve yazımdaki konunun özünün, içeriğinin tüm insanlar açısından ne anlam taşıdığıdır.

Fransız ihtilali öncesinde veya sonrasında aşırıcı bir Fransız gibi bu örneğe bakacak olanların idrak etmeleri gereken ise; özendikleri kültür içinden anlatmak istediğim bazı konuları farklı boyutlarıyla da değerlendirerek çok daha iyi anlamaları gerektiğidir.

Yoksa bu örnek sadece hangi milletten olursa olsun iltimasla, adam kayırmayla, adamcılık düzeniyle bir şey olacaksam hiç olmayayım diyen onurlu insanların ortak düşüncesini özetlemiş bir tirattan başka bir şey değildir. İnsanın onurunu, ahlakını ve şerefini ilgilendiren evrensel konularda asıl olan menşeiler, milletler değil, içeriğin özü ve niteliğidir.

Kaldı ki tirattın, ‘her sabah kahvaltıda kurbağa mı yemeli’ diye bir kesim Fransızlara dahi bazı konularda sitem ederek, bazı konuları onların yüzüne haykırdığını dahi kesin olarak söyleyebiliriz.

Bazı sanatçılarımızın seslendirmesiyle de oldukça anlamlı ve dinlenesi bir tirat olduğunu söylemem gerek.

Bazıları için aydınlatıcı olmasını umduğum bu açıklamadan sonra şimdi asıl konuya ve makalenin başlığına girebiliriz diye düşünüyorum.

BAŞARILI OLMAK NEDİR? NEYE GÖRE-KİME GÖRE-NASIL BAŞARILI OLUNUR?

-Başarı, ona hangi açıdan baktığınızla ilgilidir.

-Size göre en çok değer ifade edenleri kazanmak başarıdır.

Sizin açınızdan başarı ifade eden hedeflerinizi kazanırken aileniz dâhil destek aldıklarınız, minnet ettikleriniz veya el açtıklarınız varsa o kısmi bir başarıdır. Tabi ki sonuç olarak başarıdır. Ancak başarınızı başkalarının desteğine borçlu olarak elde etmiş olan kişisinizdir. Bunlarla ilgili konuları arkanızdan ilk konuşacak olanların zamanında minnet ettiğiniz kişilerden olması sizi asla şaşırtmasa gerek. Çünkü kazandığınız ve övündüğünüz başarıyı belki de çoğu konuda ona ya da onlara minnet etmek suretiyle kazanmıştınız. Bu konularda aşırıya gidenlere halk arasında farklı isimlerde takılmaktadır.

 Size destek olanlara kazandığınız başarılardan sonra eğer yeterince meyil etmezseniz; onlar tarafından yerine göre şakayla karışık bile olsa bazı şeyler ardınızdan olduğu gibi yüzünüze de vurulacaktır. Kısacası isteseniz de istemeseniz de kazanımlarınızı onlara borçlu gibi hissetmenizi zamanında destek aldığınız insanlar sağlayacaklardır.

GELELİM EN DEĞERLİ BAŞARIYA")

 

TAMAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BURAYA TIKLAYINIZ

AYRICA EK DOSYALAR KISMINDAN PDF OLARAK YAZININ TAMAMINI İNDİREBİLİR VE MAKALEYİ OKUYABİLİRSİNİZ

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ 

tmdh_logA.png

Ek Dosyaları İndir

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo