“ÜÇ KURUŞA DÜŞEN BU MESLEK!” DİYE TEPKİ VERDİ VE “DÜŞÜN ARTIK AŞÇILARIN YAKASINDAN!” DEDİ - Türk Mutfağı Hareketi

“ÜÇ KURUŞA DÜŞEN BU MESLEK!” DİYE TEPKİ VERDİ VE “DÜŞÜN ARTIK AŞÇILARIN YAKASINDAN!” DEDİ

 YÖNETİCİ ŞEF HİKMET ÖZDEMİR “ÜÇ KURUŞA DÜŞEN BU MESLEK!” DİYE TEPKİ VERDİ VE “DÜŞÜN ARTIK AŞÇILARIN YAKASINDAN!” DEDİ

AIMG-9943.JPG

Aslında işini iyi yapan profesyonel şef aşçılarımızın ya da alanlarında uzman meslektaşlarımızın hep dile getirmek istediği konulardan biri olan fakat hep hasıraltı edilen çok önemli bir meseleye verilen tepkilerden birini sizlerle paylaşıyoruz.

Mesleğimiz üç kuruşa nasıl düştü sorusunun cevabı elbette sadece aşağıda yer vererek paylaşacaklarımız ile sınırlı değildir. Mesleğimizi üç kuruşa düşürerek değersizleştirenler bu mesleği layıkıyla yaptığı iddiasında bulunanlar arasında da maalesef yer almaktadır. Her ne olursa olsun mesleğimiz üç kuruşa düşerken bu konularla ilgili olarak haklı tepkiler verebilenlerin sayıları da yok denecek kadar azdır. İşte onlardan biri olan Sayın Hikmet Özdemir’in “Üç kuruşa düşen bu meslek” diyerek tepki verdiği ve “Düşün artık aşçıların yakasından” diye haklı tepkisini dile getirdiği konuyu sizlerle paylaşıyoruz. Bununla beraber her defasında gösterişleriyle övünen ancak bu meselelerde tepki vermesi gerekirken hep sessiz kalan aşçılık derneklerinin ya da federasyonlarının bu konularda menfaatleri ve çıkarları olduğu için gerekli tepkileri vermekten kaçındığı da malumumuzdur. Bu tüzel kişiliklerin başında bulunanların da konuşulması gerekenlerle ilgili olarak sessiz kalmaları mesleğimizin doğal olarak aşçılarımızın değerini düşürmüştür. Mesleğimizin ve aşçılarımızın yaşadığı bu değer kaybı kamuoyunda açık olarak pek dile getirilmese de işini iyi yapanlar tarafından uzun yıllardan beri çok iyi bilinmektedir.

 179309549_289965812765148_6232109706978339019_n.jpg

“ÖZEL ÜNİVERSİTELERLE ANLAŞTINIZ, HER TÜRLÜ BELGEYİ PARA KARŞILIĞI VERİYORSUNUZ”

Türkçeye Yönetici Şef veya Yönetici Aşçı olarak çevirebileceğimiz Executive chef unvanını parasını veren herkesin rahatlıkla alabilmesi Yönetici Şef Hikmet Özdemir tarafından 1 Mayıs 2021 tarihinde şu düşüncelerle haklı olarak eleştirildi. “Her belgeyi anlarım, gittiniz özel üniversitelerle anlaştınız ustalık belgesi ve her türlü belgeyi para karşılığı veriyorsunuz bir yere kadar eyvallah. Ama Executive chef’lik belgesi nedir Allah’ınızı severseniz. Anlamını bilmediğiniz kelimelerin belgelerini bari vermeyin. Executive chef demek aşçıbaşı demek değildir. Executive Chef, menü tasarlayan, cost hesaplayan çok büyük mutfakların ve genelde 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında ki her türlü sorumluluğu taşıyan hatta birkaç mutfağın idaresini yapan aşçıbaşının da üstüdür. Şimdi Ustanın birisi size para verecek Executive Chef belgesi alacak ve piyasaya çıkacak. Ben Executive chef’im, belgem var diyecek şeş kaza bir otelin şefliğini alacak sonra sezon açılınca patladı gitti. Yapmayın Allah’ınızı severseniz yeter artık üç kuruşa düşen bu mesleğin sizden ve sizin gibilerden çektiği nedir. Düşün artık aşçıların yakasından!”

"ÇOĞU DERNEK YAPIYOR" CEVABI

TMDH, Sayın Hikmet Özdemir’in sosyal medyada dile getirdiği bu haklı tepkinin muhataplarının hangi çevreler olduğunu da kendisine sormuştur. Sayın Hikmet Özdemir’in sorumuza cevabı ise şu şekilde olmuştur. “Hangisini yazayım çok dernekler yapıyor üniversite ile iş birliği yaparak belge verenler yok dernekler kendi bünyesinde sertifikalar veriyorlar. Türk ve Osmanlı mutfağına yaptığı hizmetler vs. kayıt altına alınıp devlet kontrolü̈ var mı yok. En fazla belirli bir sürede kurs verilene tamam. Ustalık belgesi çıraklık okulu haricinde verilen geçersiz mantar gibi dernekler var. İnceleyin vermeyen azınlıkta Allah’a emanet olun.”BIMG-9945ldsa.jpg

“RANT YAPMIŞLAR” DEDİ "BİRÇOK ÜNİVERSİTE VE DERNEK VAR" DİYE EKLEDİ

Bu cevaplarının ardından Sayın Hikmet Özdemir’e konuyu gündemimize taşıyacağımız iletilmiştir. Bunun üzerine de kendileri şunları ifade etmiştir. “İsabet olur rant yapmışlar. İzmir’deki Ekonomi dahil Okan üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversite ve dernek var. İsmen de detaylı dernek isimlerini ileriki günlerde yazarım hayırlı aksamlar.”

Sayın Hikmet Özdemir’in haklı eleştirilerinden yola çıkarak internette yüzeysel bir araştırma yaptığımızda edindiğimiz bazı sonuçları da sizlerle paylaşıyoruz.

UZAKTAN EĞİTİM OLARAK 590 TL’YE USTA AŞÇILIK OLARAK BELİRTİLEN EXECUTİVE CHEF SERTİFİKASI YANINDA 2 SERTİFİKA DAHA VERENLER  YA DA 1900 TL’YE “EXECUTİVE CHEF VE AŞÇILIK PAKETİ” ADI ALTINDA İNTERNETTEN BULUNABİLİYOR. BU EĞİTİMLERİN UZAKTAN OLMASINA RAĞMEN BU DETAYIN VERİLEN BELGEDE YER ALMAYACAĞI BİLGİSİ İSE BU SERTİFİKALARI ALMAK İSTEYECEK OLANLARA İLGİLİ İNTERNET SİTELERİNİN AÇIKLAMALARINDA BİLDİRİLEBİLİYOR.

İşte onlardan bazıları;

https://resmisertifikalar.org/urun/executive-chef-ve-ascilik-paketi/ internet adresinden ulaşılabilen belge için rakamlar her an indirime tabi olabiliyor. Bu sitede yer alan belge için şu an indirimli olarak 2500-1900 TL arası isteniyor ve açıklamasında eğitim süresi gibi önemli detaylara hiç yer verilmemiş. Bunun yerine konu aşağıda yer alan oldukça yüzeysel ve sıradan bir açıklama ile geçiştirilmiş.

1)“Executive Chef ve Aşçılık Paketi” ( Bağlantısı yukarıda verilen bu alanda yer alan bilgiler ve görseller satışı sunanlar tarafından sıklıkla değiştirilmekte olduğu tarafımızdan gözlemlenmiştir.)

(EXECUTİVE CHEF (Aşçılık) Belgenizi alıp Mesleğinizi Taçlandırın.

Türkiye’de bir ilk Mutfak Ustalığınızın farkını Gösterme vakti gelmedi mi?

Yurtdışında Çalışma imkânı
Ürün her ne kadar iyi olursa olsun, Rağbet daima AMBALAJA’dır.
EXECUTİVE CHEF Belgenizi alıp gerçek mesleği değerinizi İSPATLAYIN)

2) “USTA AŞÇILIK(EXECUTIVE CHEF) -  Lonca Akademi; 3 Sertifikayı beraber verdiğini internet (https://loncaakademi.com/sertifika/usta-ascilikexecutive-chef/ ) sitesinde belirtiyor. Eğitim programları uzaktan eğitim formatında hazırlanmış olduğunun bilgisi verilmiş. Eğitimlere katılım için belirli gün ve saat sınırlaması olmadığını da belirtiyorlar.  İnternet sitelerinde belirttiklerine göre “Üniversite onaylı uzaktan eğitim ile “Usta Aşçılık (Executive Chef – Gastronomi Uzmanlığı – Hijyen Sanitasyon Eğitimi Sertifika Programı” ile toplamda 3 sertifika birden veren bu akademinin indirimli ücreti ise tek sertifika veren çoğu yere göre oldukça makul gibi gözüküyor. Toplam ücretleri 590 TL.

Lonca akademide Executive Chef – Gastronomi Uzmanlığı – Hijyen Sanitasyon Eğitimi Sertifika Programını tamamlama süresi 1 ay olarak belirtilirken buna karşılık toplamda kayıt altına alınacak eğitim süresinin ise 960 saat olacağı yine internet sitelerinde “Toplam eğitim süresi, bireysel performans ve eğitim izleme hızınıza göre değişebilir. Kayıt altına alınacak eğitim süresi 960 saat olacaktır.” İfadesi ile belirtilmektedir.

960 saatlik bir eğitimi performansı en üst düzeyde olacak olan bir insanın yine de günde 24 saatten yapılacağını düşünürsek bu eğitimi alacak kişinin yemeden içmeden ve mola vermeden aralıksız şekilde 40 güne ihtiyacı olacaktır. Buda eğitimin tamamlanma süresi olarak belirtilen 1 aydan fazla olduğu gibi bunu aralıksız olarak tamamlamak imkansızdır. Şu halde eğitimin tamamlanma süresi mantıken 1 ay olamaz sonucuna varıyoruz.  960 saat olarak belirtilen bir eğitimin günde 8 saatten yapıldığını düşünürsek elbette yine aralıksız olarak en kısa sürede tamamlanma süresi de 120 gün olacaktır. İnternet sitesinde belirtilen süre olan 1 ay içinde eğer bazılarının elinde size bu eğitimi bitirtecek sihirli bir değnekleri yok ise söz konusu eğitimi günde 8 saatten en erken bitireceğiniz süre yaklaşık 4 ay olacaktır. Buradaki en önemli konu elbette bu 960 saat olarak belirtilmiş olan eğitim süresinin parayı verenler için 1 ayda sihirli bir değnek vasıtası ile tamamlanıp tamamlanamadığı konusu olsa gerek diye düşünüyoruz.

Lonca Akademinin sertifika süreci ise internet sitesinde şöyle açıklanıyor. “Başvurunuz alındıktan sonra sertifikalarınız adresinize kargolanır. Sertifikanız ücretsiz kargo ile en geç 7 gün içerisinde adresinize ulaşır. Sertifika üzerinde uzaktan eğitim ibaresi yer almamaktadır. Sertifikanız ömür boyu geçerlidir, ıslak imzalı ve üniversiteden doğrulanabilir.”

Lonca Akademinin referansları aşağıdaki gibi kendi sitelerinde yer almaktadır. Bununla beraber sitelerinde yer alan eğitmenler farklı branşlarda uzman eğitmenleridir ve bunların arasında yeme-içme veya aşçılık mesleği ile ilgili olarak konusunda uzman bir ismin belirtildiğine 1 Mayıs 2021 tarihi itibari ile rastlanmamıştır.

Lonca Akademinin internet sitesinde yer alan referansları:

(Dumlupınar Akademi - Sertifika Burada-Mesleki Sertifikalar-Balıkesir Belediyesi-Gümüşhane Üniversitesi-Dokuz Eylül Üniversitesi-Küyahya Belediyesi-Kütahya İl Özel İdaresi-Akdeniz Üniversitesi-Bandırma Üniversitesi-Es Sigorta-Sütaş-Marmarabirlik-Yurtiçi Kargo-TEB-Tema Vadisi-MUSİAD-KİHMED-DPÜMED-GRTC-QA Technic-KTAMS-Ankara Üniversitesi Teknopark-Tasarım Teknokent-Liderlik Okulu-KFC-

Business Channel-TV8-Smart Otel-Otel Anemon-İbis Otel-IRCA-HİLTON Garden inn-Afyon Kocatepe Üniversitesi-Güral Porselen-Merkez Mesleki Yeterlilik Belgelendirme)

 

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ
tmdh_logA.png

 

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo