ONUN GİBİ RENKLİ BİR MÜNEVVER BUGÜN YOK TÜRKİYE'DE VAR MI?-İLBER ORTAYLI

3 Mayıs 1481, Fatih Sultan Mehmet'i vefatının yıldönümünde saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.

Prof. Dr. İlber Ortaylı: “Müslümanın portesi öyle olur çünkü. Yani 15. asırda tipik bir Müslüman portresi, tipik bir entelektüel Müslüman portresi böyle olur.”

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: “Şu Kapıdan İçeri Fatih Sultan Girse, Fatih Sultan Mehmet Han Girse; Hayal Edin Nasıl Biri Girecek Sizce?”

 

Peygamber övgüsüne nail olan, çağ kapayıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han’ı en güzel şekilde açıklayan kim, kimler veya ne olabilirdi sorusuna bizim cevabımız onu anlatırken sorulan sorulara en güzel şekilde gerekli yanıtı veren elbette değerli Prof. Dr. İlber Ortaylı olurdu. Tabi ki bunun yanında değerli Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ında onunla ilgili olan önemli analizleri ve görüşleri yer alırdı. Şu hâlde Fatih Sultan Mehmet Han’ı ehil kişilerden yani onlardan dinleyelim. Fatih Sultan Mehmet’i herkesin anlayabileceği şekilde anlatan bu iki değerli profesörün söyledikleri gerçekler bugün ve gelecekte kendi değerlerini gerektiği gibi bilmeyen ya da anlamayan birçok kişiyi de aydınlatacaktır.

Sayın İlber Ortaylı ve Sayın Özgür Demirtaş'ın sözleriyle derlediğimiz Fatih Sultan Mehmet kimdir? (Video bağlantısına en alt kısımdan ulaşarak izleyebilirsiniz)

İlber Ortaylı: "Fatih Sultan Mehmet devrinin çok renkli bir entelektüelidir. Size bunu söylüyorum. Batıda bile bu kadar renklisi yoktur. Fatih, Arapça, Farsça kalem oynatıyor. Yunanca şakır şakır okuyor İlyadayı...Ben bunu palavra zannediyordum. Bizim Türkler demiyor bunu. Vakanüvisler (Vak'a-Nüvisler), ecnebiler diyor. Sonra baktık topkapıda bütün yazmalarda böyle, adamın okuduğu belli bunu. Homeros okuyor. Merak ediyor, büyük iskender tarihi okuyor. İtalyanca bildiğini herkes biliyor zaten. O zaman şehzadeler böyle rengârenk yetişiyorlardı okulda. Yani lisan falan. Öbür Enderun gulamlarıyla birlikte okuyorlardı. Böyle bir rekabet havası da vardı, mahcup olmama şeyine...Böyle yetişmiş adam ve çok zeki biri. Resim çalışıyor."

ONUN GİBİ RENKLİ BİR MÜNEVVER BUGÜN YOK TÜRKİYE'DE

(Ahmet Hakan: -Batıya açık mı?)

İlber Ortaylı'nın Cevabı: "Şimdi batıya açık değil! Ne batısı! Bütün dünyaya açık...Batıda böyle adam yok ki... Batıda en oryantal bilgi ibranca bilir, Pico Della Mirandola ve Roy Kelin gibileri sayılıdır. Bu enteresan bir adam. Şimdi bunun gibi renkli bir münevver bugün yok Türkiye'de, var mı? Yok! O zaman niye konuşacaksınız yani. Önce bir onu öreninde ondan sonra bir bakalım şuraya."

Ahmet Hakan: Fatih'in özelliklerini anlattığınızda böyle tipik bir Müslüman portresi de çıkmıyor ortaya...

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Cevabı: Hayır, bizim bildiğimiz Müslüman portresinde iş yok çünkü. Müslümanın portesi öyle olur çünkü. Yani 15. asırda tipik bir Müslüman portresi, tipik bir entelektüel Müslüman portresi böyle olur. Müslüman esnafın ki daha başka olur. Tabi insanlar arasında farklar vardır. Bunu Allah böyle yaratır. Yani zekâ ile herkesi aynı yaratmıyor biliyorsun.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Şu Kapıdan İçeri Fatih Sultan Girse, Fatih Sultan Mehmet Han Girse; Hayal Edin Nasıl Biri Girecek Sizce?

Sayın Özgür Demirtaş'ın sorduğu bu sorunun cevabını yine Sayın Demirtaş'ın anlatımı ile en altta paylaştığımız videodan izlemenizi öneririz.

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ
tmdh_logA.png

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo