DÜNYANIN İLK UZAY OTELİ VOYAGER - Türk Mutfağı Hareketi

DÜNYANIN İLK UZAY OTELİ VOYAGER

DÜNYANIN İLK UZAY OTELİ VOYAGER 

Gateway Vakfı uzaydaki ilk oteli inşa ederek 2027’de hizmete açmayı planlıyor. İlk olarak 29 Ağustos 2019’da projenin ayrıntılarını Tom Ravenscroft’a verdiği bir röportaj ile anlatmış olan uzay istasyonunun mimarı Tim Alatorre o tarihte istasyonun isminin Von Braun olacağını açıklamıştı.

2025’de tamamlanarak açılması planlanmış olan dünyanın uzaydaki ilk otel istasyonun adının bugün Voyager olarak değiştirildiği görülüyor. Ayrıca korona virüsün küresel etkisi yüzünden uzay otelinin 2 yıl ertelemeyle 2027’de açılacağı güncelleme olarak duyuruldu.

Dünya’nın ilk uzay istasyonunun nasıl işleyeceğinin ve ne gibi hizmetler sunacağının ayrıntılarıyla anlatıldığı içeriği Dünya Türk mutfağı akademisi Türkçe olarak derledi. Arşivlerimizde yer almış olan o içeriği sizlerle paylaşıyoruz.

lkjhghjklkjhsdf0987y244ng.JPG

 

VOYAGER İSTASYONU İLK UZAY OTELİ OLACAK

Kaynak: Tom Ravenscroft - Dezeen.com (https://www.dezeen.com/2021/03/09/space-hotel-voyager-station-gateway-foundation/)

Çeviri: Dünya Türk Mutfağı Akademisi

Gateway Vakfı, Voyager Station adlı uzaydaki ilk oteli 2027'de açmayı planladığını duyurdu. Voyager Station, kendisini "dünyanın ilk büyük ölçekli uzay inşaat şirketi" olarak tanımlayan inşaat şirketi Orbital Assembly Corporation tarafından inşa edilecek.

Organizasyona göre 50.000 metrekarelik tesisin inşaatına 2027 yılında oteli ilk ziyaret eden yolcularla birlikte 2026 yılında başlanacak.

Dönen otel açıldığında 440 kişilik odalara sahip olacak. Dönen halka şeklindeki istasyon yerçekimini Dünya'nın altıda birine eşit verecek.

Gateway Foundation, ilk olarak 2019'da Von Braun Uzay İstasyonu olarak adlandırılan uzay oteli tasarımını ortaya çıkarmıştı

O zamanlar, kıdemli tasarım mimarı Tim Alatorre, projenin amacının ziyaret alanını herkes için erişilebilir hale getirmek olduğunu açıklamıştı.

Alatorre, Dezeen.com’a verdiği demeçte, "Sonunda, tıpkı bir yolculuğa çıkmak veya Disney World'e gitmek gibi, insanların tatilleri içian seçecekleri başka bir seçenek olacak" dedi.

"Genel maliyetler hala çok yüksek olduğu için, çoğu insan uzay turizminin yalnızca süper zenginler tarafından kullanılabileceğini varsayıyor ve bunun önümüzdeki birkaç yıl için geçerli olacağını düşünürken, Gateway Vakfı'nın uzay yolculuğunu açık hale getirme hedefi var. Herkes için."

Otel restoranlar, barlar ve spor salonları içerecek. Orbital Assembly Corporation, ilk lansmanından bu yana, yapı ve inşaatı hakkında daha fazla ayrıntı ortaya çıkardı.

İnşa edilecek ilk element, merkezindeki yanaşma göbeğini içeren bir merkezi basınçsız halka yapısı olacaktır.

Otel lüks villalara ve ayrı yatak odalarına sahip olacak. Bunu takiben, 200 metre çapındaki dış halka kirişi monte edilecek ve bir tel ağıyla merkezi halkaya bağlanacaktır.

Bu halka, otel konaklama, restoranlar, barlar, spor salonları, mürettebat konaklama ve bilimsel araştırma bölmeleri için kullanılacak 24 yerleşim modülünü destekleyecektir.

İç mekanlar "doğal malzeme ve renklere" sahip olacak.

Organizasyona göre Voyager Station, filmlerde sıklıkla tasvir edilen şık fütürist (Öngörülebilir olarak geleceğe ait olan) görünümü reddeden konforlu iç mekanlarla "lüks bir otel hissi" yaşayacak şekilde tasarlanacak.

Alatorre, Dezeen.com ile 29 Ağustos 2019 tarihli yaptığı röportajda "2001: A Space Odyssey filminde, Stanley Kubrick'in Uzay İstasyonu 5 steril, beyaz, müze benzeri bir otel" dedi.

"Filmde açıkça fütüristik (Öngörülebilir olarak geleceğe ait olan) bir his uyandırsa da, gerçekte çok davetkar bir alan değildi. İnsanlar olarak bizler doğuştan doğal malzemeler ve renklere bağlanıyoruz."

nmnbvyui098765okjhg.jpg

Voyager İstasyonu, bir haftalık, aylık veya kalıcı olarak kiralanabilecek 500 metrekarelik "lüks villalar" ile bir dizi tatil konaklama seçeneği içerecek. Bu villalarda 16 kişilik uyku alanı, üç banyo ve yemek pişirme imkânı olacak. Villanın yanı sıra, uzay istasyonunda iki kişilik yatak ve özel banyo bulunan 30 metrekarelik çok sayıda otel süiti bulunacak.

Gateway Foundation'a göre, uzay oteli yerçekimine sahip olduğundan, konuklar "dünyadaki en iyi mekanlara rakip olacak" restoranların bulunduğu lüks bir oteli ziyaret etmeye benzer bir deneyim beklemelidir.

Konuklar, "Görünüşte fizik kanunlarına meydan okuyacak" bir su özelliğine sahip üç katmanlı bir barda dinlenebilirler.

Alatorre, "Lüks bir yolcu gemisinde veya büyük bir otelde bekleyebileceğiniz tüm yemeklerin bulunduğu tam hizmetli mutfaklar planlıyoruz" dedi.

"Yemek servisi için birçok lojistik sorun, yıllar önce yolcu gemisi endüstrisi tarafından çözüldü."

Düşük yerçekimli oyunlar için yedi metre yüksekliğinde tavanlara sahip bir aktivite ve spor salonu modülü kullanılacaktır.

Geceleri "Dünyanın en büyük müzisyenlerinin gezegeni çevreleyen istasyonu sallayacağı" bir konser alanı olarak kullanılacak.

Etkinlik modülü egzersiz için ve konser alanı olarak kullanılacaktır.

Voyager İstasyonu'nun başlangıçta 2025'te açılması planlandı, ancak şirket, korona virüsle ilgili gecikmelerin bunu 2027'ye geri ittiğini söyledi.

Çok sayıda mimar ve tasarımcı şu anda uzay turizmini geliştirmek için çalışıyor. Yakın zamanda ulaşım tasarım stüdyosu PriestmanGoode, uzay turistlerini stratosfer çevresinde bir "gezintiye" götürmek için yüksek performanslı bir balon için bir konsept geliştirdi.

Londra stüdyosu Seymourpowell, Virgin Galactic'in uzay aracının iç kabinini, altı yolcuyu uzaya götürmek ve yörüngeden Dünya'yı görmek için tasarladı.

98765678909876545tyh985hjm.jpg

Tom Ravenscroft'un Proje Mimarı Tim Alatorre ile 29 Ağustos 2019 Tarihinde Yayımlanmış Olan Röportajı

Von Braun Uzay İstasyonu'nun tasarım mimarı Tim Alatorre ile Tom Ravenscroft | 29 August 2019

Tom Ravenscroft: Von Braun Uzay İstasyonu'nun tasarımının arkasındaki temel ilkeler nelerdir?

Tim Alatorre: 58 yılı aşkın süredir az sayıda uzman tarafından uzayda geçici ve sınırlı bir mevcudiyetimiz var. Bunu değiştirmek ve uzayda çalışmak veya yaşamak isteyen herkese yer açmak istiyoruz. Bu projenin özünde, uzayda ve güneş sistemi boyunca kalıcı yerleşimi hızlandırmak için bir uzay inşaat endüstrisi oluşturma hedefi var. Bu amaçla, The Gateway Foundation'ın arkasındaki ekip ilk olarak Orbital Assembly adında bir uzay inşaat şirketi kurdu.

Von Braun İstasyonunun temel amacı, yapay yerçekimine sahip ilk uzay istasyonu olmaktır. Astronot Scott Kelly'nin Uluslararası Uzay İstasyonunda son bir yıl boyunca kalışı, mikro yerçekiminde uzun vadeli uzay yerleşiminin sürdürülebilir olmadığını açıkça ortaya koydu. The Gateway Vakfı’nın hayali, Dünya'nın yörüngesinde ve ötesinde yaşayan ve çalışan kalıcı bir uzay yolculuğu yapan insan topluluğunun bulunduğu bir yıldız gemisi kültürü oluşturmaktır.

İstasyon, ay yerçekimini simüle ederek mikro yerçekiminin tıbbi zorluklarını ele almak ve rekreasyon alanları, restoranlar, barlar ve su, hava ve atık işleme dahil olmak üzere yaşamın tüm konforlarını sağlamak için tasarlanmıştır.

Tom Ravenscroft: Uzay istasyonunuz için ana ilham kaynağı nedir?

Tim Alatorre: Uzay istasyonu için ana tasarım ilhamı, 1950'lerde Wernher von Braun tarafından geliştirilen istasyon konseptleridir. 76 metre çapında, üç katlı ve üç devirde dönen bir tekerlek ve 80 kişilik bir mürettebat tasavvur etti.

The Gateway Vakfı, istasyonun adını bu yılın başlarında üyelerinin oyuna sundu ve ezici bir çoğunlukla Von Braun'un adını almak için oy verildi. İstasyonumuz üç güverteye sahiptir, ancak araştırmaların insan konforu için önemli olduğunu gösterdiği daha yavaş bir dönüş hızına izin veren 190 metrelik bir çapı bulunmaktadır. Yeni istasyonumuzun 100'ün üzerinde mürettebat dahil toplam 350 ila 450 kişilik bir nüfusa sahip olması planlanmaktadır.

Tom Ravenscroft: Tasarım ISS (Uluslararası uzay istasyonu)'nin tasarımına nasıl dayanıyor?

Tim Alatorre: ISS (Uluslararası uzay istasyonu) için yapılan geliştirme ve araştırma olmadan önerdiğimiz hiçbir şey mümkün olmazdı. Hem maliyet hem de geliştirme programı etkilerini en aza indirmek için tüm alt sistemlerde mevcut teknolojiyi kullanıyoruz.

Koruma teknolojisi, modül tasarımları, enerji yönetimi sistemleri, su-hava işleme sistemleri ve genel mimari, ISS'den(Uluslararası uzay istasyonu)  büyük ölçüde etkilenir.

009765r4e56tyuikjhgvfcdxgty76iv.jpg

Tom Ravenscroft: Ana farklar nelerdir?

Tim Alatorre: Von Braun İstasyonu ile ISS (Uluslararası uzay istasyonu) arasındaki en büyük fark, inşa edilme şeklidir. ISS (Uluslararası uzay istasyonu), riskli ekstra araç uzay yürüyüşleri gerçekleştiren astronotların el emeği kullanılarak yörüngede toplandı. Von Braun İstasyonunun yerleşim modülleri gibi bazı büyük bileşenleri Dünya üzerinde üretilecek olsa da ana yapı öncelikle uzayda otomatik ve yarı otonom sistemlerle üretilecek.

Malzemeler çok daha küçük bileşen parçalarında yörüngeye gönderilecek. Ardından dronlar, robotlar, tek kişilik kapsüller ve Orbital Assembly şirketi tarafından geliştirilen GSAL adlı bir uzay inşaat makinesi kullanılarak konumlandırılacak, kaynaklanacak ve monte edilecek. Bu aslında en önemli kısım, çünkü Von Braun İstasyonunu inşa ederken öğrendiklerimizden uzayda devasa yapıların nasıl inşa edileceğini öğreneceğiz.

Tom Ravenscroft: Uzay istasyonunuz bilimsel ve otel işlevlerini nasıl birleştiriyor?

Tim Alatorre: Von Braun istasyonu, her biri 500 metrekareye kadar taban alanına sahip 24 modül ile tasarlanmıştır. Bu modüllerin her birinin farklı bir özel işlevi olacaktır.

Birçoğu barlar, restoranlar, rekreasyon alanları ve mekanik sistemler gibi ortak alanlara adanmıştır. Otel işlevleri ve özel konutlar için birkaç modül olacak. Diğer modüller araştırma ve geliştirme için hükümetlere ve bilimsel kuruluşlara satılacak veya kiralanacaktır.

Her modül bağımsız olduğundan, istasyon, gizlilik ve güvenliği korurken ortak kaynaklardan yararlanarak küçük bir topluluk veya iş parkı gibi çalışır. Uzayda hiçbir zaman düşük yerçekimi araştırma tesisi olmadı. Bu yüzden araştırma bileşeninin kritik olduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde, gerçek uzay turizmine izin vermek, istasyonu finansal olarak kendi kendine yeterli hale getirecek yeniliği ve kamu politikasını daha önce hiç görülmemiş şekillerde yönlendirecektir. Hem araştırma hem de turizm, uzun vadeli uzay yaşamını gerçeğe dönüştürmenin anahtarıdır.

Tom Ravenscroft: Uzay istasyonu otelinde ev benzeri bir atmosfer yaratmayı nasıl planlıyorsunuz?

Tim Alatorre: 2001: A Space Odyssey filminde, Stanley Kubrick'in Uzay İstasyonu 5 steril, beyaz, müze benzeri bir otel. Filmde açıkça fütüristik (Öngörülebilir olarak geleceğe ait olan) bir his uyandırsa da gerçekte çok davetkar bir alan değildi. İnsanlar olarak bizler doğuştan doğal malzemeler ve renklere bağlanırız.

Malzeme bilimindeki gelişmeler artık, normalde yörüngeye getirilmesi mümkün olmayan taş ve ahşap yerine hafif, kolayca temizlenebilir doğal malzeme ikamelerine izin veriyor. Kumaşların, sıcak renkli ışıkların ve boyaların ve dokulu malzemelerin kullanımı, hepsi bağlanmamıza ve evimizde hissetmemize yardımcı oluyor. İstasyon yerçekimine sahip olacağından, ISS'de olmayan yön ve yön duygusu olacaktır. Aydınlatma ve malzemeleri kullanan ek ipuçları, yolcuların zeminde olmasına yardımcı olacaktır.

okijuhygtfrdefghjk098765ghvd76546.jpg

Tom Ravenscroft: İnsanlar otelde zamanlarını ne yaparak geçireceklerdir?

Tim Alatorre: İstasyonun çoğunluğunda yerçekimi başlangıçta Dünya'nın yaklaşık altıda biri olacak ve diğer kısımlar sıfıra yakın yerçekimine sahip olacak. İstasyonda yapılabilecekler için fırsatlar gerçekten heyecan verici. Birkaç şey düşündük ama eminiz ki, hayal etmediğimiz şeylere izin vermek için yeni sporlar, ürünler ve şirketler geliştirilecektir.

Planlanan aktivitelerden bazıları sıfır yer çekimli merkezde oynanıyor, düşük yer çekimli basketbol, ​​düşük yer çekimli tramplen ve kaya tırmanışı.

İstasyonun baş mühendisi Tom Spilker, spor salonunun kıvrımlı duvarları ve tavanı boyunca koşmayı içeren bir oyun buldu. Ayrıca, Harry Potter serisinden Quidditch ve Ender's Game serisinden savaş oyunları gibi kurgusal oyunlar oynama potansiyeli var.

Ayrıca yolcu gemilerinde gördüğünüz birçok şey olacak: restoranlar, barlar, müzikal konserler, film gösterimleri ve eğitim seminerleri. Sonunda, gerçek uzay gemilerinde (Dünya'ya dönmek için tasarlanmamış) diğer istasyonlara veya aya geziler sunmayı planlıyoruz.

Tom Ravenscroft: Otelde nasıl yemek servisi yapılacaktır? Peki Tuvalete gitme nasıl olacaktır?

Tim Alatorre: Yiyeceklerin çoğu istasyondaki iki restorandan birinde servis edilecek. Lüks bir yolcu gemisinde veya büyük bir otelde bekleyebileceğiniz tüm yemeklerin bulunduğu tam hizmetli mutfaklar planlıyoruz. Yolcu gemisi endüstrisi tarafından yıllar önce yemek servisi için birçok lojistik sorun çözülmüştür.

Karşılaştığımız birincil zorluk, pişirme kokuları ve dumanı için egzozla (Yemek sektöründeki davlumbaz benzeri çıkış) uğraşmaktır. Çünkü onları Dünya'daki gibi dışarıya çıkaramıyoruz. Yapay yerçekimine sahip olacağımız için, tuvaletler neredeyse Dünya'da insanların alışkın oldukları ile aynı şekilde işleyecek.

Otel ziyaretçileri, astronotların ISS'de kullandıkları gibi mikro yer çekimli tuvaletler ve duş tesisleri ile mücadele etmek zorunda kalmayacak. Tüm içme suyu doğrudan Dünya'dan getirilecek. Duş ve tuvalet gibi içilemeyen kullanımlarda geri dönüştürülmüş su kullanılacak. Geri dönüştürülmüş suyu içmek için kullanmanın teknik olarak bir sınırlaması yoktur. Ancak ISS'de kullanılan aynı yaklaşım olan insan psikolojisine dayanarak verdiğimiz bir karardır.

-0987654345678uhgbnmnbvcdfgh.jpg

 

Tom Ravenscroft: Uzay turizminin geleceği nedir?

Tim Alatorre: Ortalama bir insan için uzay turizmi ve uzay yerleşimi büyük bir atılımın eşiğinde. Yörüngeye düşük maliyetli fırlatma hizmetleri sağlayan özel şirketlerdeki çarpıcı artış ve NASA tarafından zorlanan alanın genel olarak ticarileştirilmesiyle, tarihte hiçbir zaman uzayda seyahat etmenin finansal olarak daha uygun olduğu bir zaman olmamıştı.

Genel maliyetler hala çok yüksek olduğundan, çoğu insan uzay turizminin yalnızca süper zenginler için geçerli olacağını varsayıyor ve bunun önümüzdeki birkaç yıl için geçerli olacağını düşünürken, Gateway Vakfı'nın uzay yolculuğunu herkese açık hale getirme hedefi var.

Ortalama geliri olan insanlara indirimli bilet kazanma veya satın alma ya da uzayda bir hafta geçirme imkânı verecek programlar geliştiriyorlar. Sonunda, uzaya gitmek, tıpkı bir yolculuğa çıkmak veya Disney World'e gitmek gibi insanların tatilleri için seçecekleri başka bir seçenek olacaktır.

Tom Ravenscroft: Ne zaman uzay turizmi normal hale getirilecek? 2025'te kaç kişi turizm için uzaya seyahat edecek? Veya 2030 için?

Tim Alatorre: Uzay turizmini normal hale getirmek için gereken bir sonraki atılım, yüksek kapasiteli Dünya'dan yörüngeye fırlatma aracı olacak.

Yakın gelecekte faaliyete geçme olasılığı en yüksek olan araç, Space X'in Starship ve Super Heavy güçlendiricisidir. Mars'a yapılacak yolculuklar için 100 kişi ve yörünge altı uçuşları için 1.000 kişiye kadar planlanmış bir kapasiteye sahip olmasına rağmen, nihai özellikler halen daha açıklanacak.

Elon Musk, Yıldız Gemisini 2020'nin sonunda yörüngeye oturtmayı umuyor ve mürettebatlı fırlatmalar birkaç yıl sonra gerçekleşecek. Blue Origin, Yeni Glenn ağır fırlatma aracında da ilerleme kaydediyor. Bu büyük kapasiteli, yeniden kullanılabilir araçlar, maliyetleri düşük tutmak için önemlidir. Virgin Galactic, ticari uzay turizmini ilk pazarlayan kişi olarak yıl içinde sınırlı sayıda insan için yörünge altı uçuşlarına başlamalıdır.

Koltuk başına fiyatları hala çoğu insan için ulaşılamaz, ancak bu işlerle ilgili daha büyük planları olduğundan oldukça eminim. Sierra Nevada şirketi, "Cankurtaran sandallarımız" olarak kullanmayı umduğumuz Dream Chaser aracıyla da önemli ilerleme kaydediyor.

Gateway Foundation'ın amacı, Von Braun'u 2025 yılına kadar istasyonu haftada 100 turist ziyaret edecek şekilde faaliyete geçirmektir. 2030'a kadar hedef, yörüngede kalıcı olarak yaşayan en az 500 nüfus ve haftada 200 turistle yörüngede iki istasyona sahip olmak ve yılda toplam 10.000'den fazla kişiye ulaşmak.

Buna ek olarak, Ulusal Uzay Topluluğu ve NASA gibi grupların da kendi hedefleri vardır. 2030'a gelindiğinde ayda 1000'den fazla insanın yörüngeye, aya ve ötesine seyahat etmesini sağlayabiliriz. Geçmişte bunun gibi tahminler yapıldı ama nihayet bunu mümkün kılacak olan tüm parçalar bir araya geliyor.

2030'un ötesine bakıldığında, Von Braun İstasyonu, Gateway Foundation'ın 1.400'den fazla insanı barındıracak olan The Gateway adlı bir istasyon sınıfı olan bir sonraki projesi için bir konsept kanıtıdır. Bunlar, Aydan ve Mars'tan gelen gidenlerin uğrak limanları olacak uzaydaki gerçek şehirler olacak.

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ
tmdh_logA.png

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo