“GİDEBİLDİĞİN KADAR BATIYA GİT”-ŞEF RAİF YAMAÇ

10 Haziran 2018 tarihinde aramızdan ayrılan duayen meslektaşımız, şefimiz Raif Yamaç’ı vefatının 3. Yıl dönümünde bugün bir kez daha saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.

Kısaca Şef Raif Yamaç Kimdir?

Raif Yamaç Türkiye’nin ve Mengen’in yetiştirdiği önemli duayen şeflerimizdendir. Raif Yamaç Türkiye’de ve İngiltere’de dönemin önemli otel ve restoran işletmelerinde aşçıbaşı olarak görev yapmıştır. İngiltere’nin başkenti Londra’da kendisine ait restoranında uzun yıllar klasik Türk mutfağını başarılı bir şekilde temsil etmiştir.

İşini düzgün bir şekilde yaparken her anlamda israfla beraber riyaya dayalı gösterişten hep uzak kalmayı mesleğimizin saygınlığının bir parçası olarak görebilen günümüzde oldukça sınırlı ve az sayıdaki Türk mutfağı ustalarından sadece biri olan Raif Yamaç, 1947 doğumludur. 10 Haziran 2018 tarihinde vefat etmiştir.

Çok uzun yıllar Türk mutfağını yurt dışında daimî bir elçi gibi temsil etmiş olan Raif Yamaç’a bir kez daha Allah’tan rahmet, sevenlerine sabırlar diliyoruz. 

Sayın Tolgahan Gülyiyen Raif Yamaç şefimizin vefatının yıl dönümü vesilesiyle bugün bizimle şu mesajı paylaştı.

“GİDEBİLDİĞİN KADAR BATIYA GİT”

"7 Ocak 2009’da gerçekleşen ve adına kaza dedikleri o trajik olaydaki acı kaybımızdan sonra güvenebildiğim ve yanımda hissettiğim ender insanlardandı dayım Raif Yamaç.

Yanına tatile geldiğim bir dönemde bana aynen şunu demişti: “Gidebildiğin kadar batıya git.”

Umarım söz verdiğim gibi ya da onun dediği ve istediği şekilde gidebilmişimdir.

Belki onun bu sözü birçoğunun gerçek manada anlayabileceği bir söz değildir. Çünkü birçoğu bu sözü işittiğinde sadece fiilen ve bedenen bir yerden bir yere gitmeyi düşünür. Maalesef bana göre böyle düşünenlerin fikirleri ve algıları belirli sınırlara mahkûm kalmıştır. Oysa ki aslında o söz sınırsız düşünenler için Oğuz Han atamızın binlerce yıl önce bize verdiği öğütten farksızdır. Yine benim açımdan o söz yakın tarihimizde Mustafa Kemal Atatürk’ün “İlk hedefiniz Akdeniz’dir…İleri!” sözünden de esasen farksızdır.

Aslında o gün benim için onun söylediği “Gidebildiğin kadar batıya git.” sözü sadece fiilen değil fikren de olduğun yerde kalmamayı öğütleyen çok önemli bir sözdü. Belki de sırf bu yüzden mümkün olursa bir gün dünyanın ve gezegenlerin dışına da bir aşçı olarak gitmeyi Sayın Elon Musk’a iletmişimdir. Bu satırları okurken aranızda şaşıranlar olabilir. Ancak bana göre asıl şaşırılacak olan şey düşünemiyor ve sorgulayamıyor olmaktır.

Dünya’nın dışına günün birinde fani bedenim ile giderim ya da gidemem; inanın ki işin orası bunlarla ilgili olan tüm düşüncelerimi ilgili kişilere ilettikten sonra benim için hiç de önemli değil. Ancak ömrüm vefa eder de görürsem bir gün sizler ya da sizlerden biri elbette şartlar olgunlaştığında mümkün olursa oralara da gidecektir. Asıl önemli olan her anlamda ileri gidebilmeyi düşünebilmektir.

10 Haziran’da aramızdan ayrılan Raif Yamaç şefimi vefatının 3. Yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Yüce Allah mekanını cennet eylesin."

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ 

tmdh_logA.png

ARŞİV

RAİF YAMAÇ

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo