< < BİR AVUÇ TÜRK DÜNYAYA MEYDAN OKUDU - Türk Mutfağı Hareketi

BİR AVUÇ TÜRK DÜNYAYA MEYDAN OKUDU

BİR AVUÇ TÜRK DÜNYAYA MEYDAN OKUDU

  Zaferlerimizin Türk Mutfağı Açısından Anlamı Nedir?

Asırlık klasik askeri-savaş kurallarını alt üst eden Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyordu: “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz (Onun için küçük, büyük her cüzütam, bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat küçük, büyük her cüzütam ilk durabildiği noktada, tekrar düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder. Yanındaki cüzütamın çekilmeye mecbur olduğunu gören cüzütamlar, ona tabi olmaz. Bulunduğu yere nihayete kadar sebat ve mukavemete mecburdur. Vatan mutlaka selamet bulacak, millet mutlaka mutlu olacaktır. Çünkü kendi selametini, kendi saadetini memleketin ve milletin saadet ve selameti için feda edebilen vatan evlatları çoktur.” (Sakarya Meydan Muharebesi sırasında yazılı emirden*)

23 Ağustos 1921'de Mangal Dağı’nda başlayan Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde ulusal kimliğini korumada önemli bir yeri olan Sakarya Meydan Muharebesi 13 Eylül 1921'de zaferle sonuçlandı.

Türkiye tarihinin en kanlı ve en inatçı direnişinde ana vatanımızla beraber kutsallarımızın ve tüm kültürel değerlerimizin savunulmasında 22 gün, 22 gece fedakârca savaşan atalarımızı, gazilerimizi ve şehitlerimizi saygı, sevgi, rahmetle anıyoruz.

Sayın Tolgahan Gülyiyen bugün Sakarya meydan muharebesinin 100. Yıl dönümünde bizlerle şu yazılı mesajını paylaşmıştır.

Sakarya Meydan Muharebesi Zaferi

Zaferlerimizin Türk Mutfağı Açısından Anlamı  

“Zaferlerimiz her açıdan olduğu gibi; Türk Mutfağı ve Türk aşçıları açısından da çok önemli kazanımları bizlere sunmuştur. Ulusal mutfak kültürümüz açısından tarihi zaferlerimizi ele alıp değerlendirdiğimizde bugünlere kadar yapılmayan çok önemli tespitleri bilginin ışığında yapmak benim hiçte zorlandığım bir şey değildir.

İstiklal savaşı sırasında millî mücadele kahramanlarımız bir milleti koruyup kurtarırken çok önemli kültürel değerlerimizin düşman eline geçerek yok edilmesini de engellemişlerdir. Türk mutfak kültürü ve onun ile beraber ecdadımızdan bizlere miras kalan tüm yemeklerimiz, yöresel tüm ürünlerimiz de milli mücadele kahramanlarımızın koruyup kurtardığı bu önemli değerlerimiz arasında yer almaktadır.

Bugün veya gelecekte Türk mutfağı ile beraber onun yemeklerine ait olan tüm ürünlerimizi bağımsızca coğrafi işaretlere kavuşturabiliyorsak, ulusal mutfak kültürümüze ait olanları yurt içinde rahatlıkla yörelere göre tescilletebiliyorsak ve küresel anlamda tüm kasıtlı engellemelere, karşıt lobi çalışmalarına veya çifte standartlara rağmen kendi topraklarımızda olanları dünyaya kabul ettirebilmek adına halen dahi çok büyük bir üstünlük avantajına sahipsek;

İşte tüm bunları ve daha fazlasını milli mücadele yıllarında fedakârca canlarından vazgeçerek savaşan şehitlerimize, gazilerimize yani kahramanlarımıza borçluyuz. Ruhları Şad Olsun…Türk Mutfağı ve Türk Aşçıları Onlara Her Zaman Minnettardır.”-Tolgahan Gülyiyen

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

KONUYLA İLGİLİ OLABİLECEK BAĞLANTILAR

26 AĞUSTOS AŞÇILAR BAYRAMI

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ ZAFERİ

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo