TÜRK DİLİ GÜNÜ - TÜRK DİLİ BAYRAMI - Türk Mutfağı Hareketi

TÜRK DİLİ GÜNÜ - TÜRK DİLİ BAYRAMI

Türk Dili Günü- Türk Dil Bayramı

Aşçılık mesleğinde Türkçe konuştuğumuz ve yazdığımız müddetçe Türk dilinin kullanımının sağlanmasını önemsiyor ve toplumumuza teşvik ediyoruz. Bu kapsamda başta Türk mutfağının yazınlarında olmak üzere Türkçe yazılıp konuşulduğu müddetçe mutfak sanatları-yemek sanatları terimlerinin kullanımını Yunanca kökenli Gastronomi terimi yerine tercih ediyoruz. Türkiye’deki Gazi-Kahraman gibi unvanlı şehir isimlerinin unvanları çıkartılarak bunun yerine kelime kökü anlamı mide-bağırsak olan Gastro kelimesi ile yeni şehir isimleri türetilmesini asla doğru bulmuyoruz.

Tarihte Bugün: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün katılımı ve teşvikiyle 1932 yılında düzenlenen 1’inci Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül “Türk Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Binlerce yıllık kadim tarihi ile Türk dili, ulusal kültürümüzün ortak ifade aracıdır. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 tarihindeki “Bugünden sonra divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır.” fermanı, Türkçe’nin devlet dili olması, gelişmesi ve gelecek nesillere nakledilebilmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.

3-dsadsaskşlfjahbfh93290432ıdsjlafkjldslkbjfjosakljdsakndsakljşklsaljdkjlsahklfdlksa21w32132134_-_Copysdadsa.jpg

 

“TÜRK DİLİ EN ZENGİN DİLLERDEN BİRİDİR”

"Dil ile milli duygu arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması milli duygunun gelişmesinde temel etkendir. Türk dili en zengin dillerden biridir; yeter ki bu dil bilinçle işlenir" Ülkesini ve yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmak zorundadır.

(2 Eylül 1930 tarihli Prof. Sadri Maksudi Arsal'ın "Türk Dili İçin" kitabının iç kapağına Atatürk'ün notu.)

"Türk", "dil" demektir. Milliyetin en belirgin özelliklerinden biri dildir. Ben Türk milletindenim; Bunu diyen her şeyden önce Türkçe konuşmalıdır.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

KONUYLA İLGİLİ OLABİLECEK OLAN BAĞLANTILAR

FÜZYON MUTFAĞININ DİLİ TÜRKÇE

TÜRK YEMEK SANATI VE TÜRK MUTFAK SANATLARI

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo