LOKMACI BABA KİTABI, DÜNYA TÜRK MUTFAĞI MİRAS LİSETSİNE ALINDI - Türk Mutfağı Hareketi

LOKMACI BABA KİTABI, DÜNYA TÜRK MUTFAĞI MİRAS LİSETSİNE ALINDI

LOKMACI BABA KİTABI, DÜNYA TÜRK MUTFAĞI MİRAS LİSETSİNE ALINDI

Dünya Türk Mutfağı Akademisi, 1 Şubat 2022 tarihinde 5 sayfa Türkçe, 6 sayfa İngilizce olarak yayımladığı raporunda Sayın Niyazi Dumlu tarafından yazılan Lokmacı Baba kitabını sanat eseri olarak nitelendirerek onayladığını bildirmiştir.

Dünya Türk Mutfağı Akademisi, yayımlamış olduğu raporunda yer verdiği gerekçelerden ötürü Lokmacı Baba kitabını Dünya Türk Mutfağı Miras listesine birinci sıradan eklediğini ise ayrı bir kamuoyu duyurusuyla İngilizce olarak dünyaya ilan etmiştir.

Dünya Türk Mutfağı Miras Listesi ile ilgili WTCA tarafından İngilizce olarak oluşturulup yayımlanan belgede şu ifadelere yer verilmiştir: “The World Turkish Cuisine Academy has inscribed Lokmacı Baba Book (Author: Niyazi Dumlu) on the World Turkish Cuisine Heritage List. İnscription of this List confirms the unique and universal value of a cultural artwork which requires protection for the benefit of Turkish Cuisine and its Chefs." (Date of İnscription: February 01, 2022)

Raporun tamamına erişmek için: Türkçe için Lütfen Buraya Tıklayınız & İngilizce için Lütfen Buraya Tıklayınız 

WTCA, kitap üzerindeki özet raporunda şu ifadelere yer vermiştir.

RAPOR ÖZETİ

SAYIN NİYAZİ DUMLU TARAFINDAN YAZILAN LOKMACI BABA KİTABI HAKKINDA

Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN): 987-605-68131-0-8- Yazar: Niyazi Dumlu – Yayınevi: Cenova Yayınları

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi tarafından hazırlanmış olan bu rapor özetinin tamamı İngilizce olarak 6, Türkçe olarak 5 sayfadır ve aşağıda yer verilmiş olan 5 bölümden oluşmaktadır.

  1. GİRİŞ
  2. KİTAPLA İLGİLİ ANALİZLER VE DEĞERLENDİRMELER,
  3. ONAYLANMAYAN, KABUL EDİLMEYEN VE ŞERH DÜŞÜLEN HUSUSLAR
  4. ÖNERİLER
  5. SONUÇ

ÖZET

Dünya Türk Mutfağı Akademisi Lokmacı Baba kitabını sanat eseri olarak nitelendirmiştir. Lokmacı Baba kitabının sanat eseri olarak nitelendirilebilecek filmlere konu olacak düzeyde mesleğimiz açından da önemli bir eser olduğunu tüm dünyaya ilan ederiz. Otobiyografik roman kategorisinde değerlendirilmesinin yanında Lokmacı Baba kitabını aşçılık meslek sanatıyla ilgili dünyada eşsiz ve benzersiz olarak nitelendiriyoruz. Özellikle mesleğimizi sanata dönüştüren önemli konularda çok değerli örnekleri bünyesinde barındıran bir sanat eseri olması nedeniyle kitabın korunarak gelecek nesillere, aşçılarımıza örnek gösterilmesi önemlidir.

V.SONUÇ (Özet)

Lokmacı Baba kitabı bu raporda yer verilen hususlar nedeniyle Türk mutfağının yer yüzünde korunması gereken eserleri ve kültürel mirasları listesine, Dünya Türk Mutfağı Mirası Listemize dahil edilmiş olan ilk eser olmuştur. WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, Lokmacı Baba kitabını gelecekte gerek gördüğü hallerde 0015 dosya ve 1071-1453-26-30-2022-D15 numaralı raporunda yer verilmiş olduğu tüm gerekçelerden ötürü farklı platformlarda tanıtarak eserin korunup yaşatılmasını ve öğrencilere eğitim kitabı olarak önerilmesini teşvik edecektir. WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, yakın ve uzak gelecekte eserin İngilizceye veya farklı dillere de çevrilmesini önererek yeryüzünde farklı milletlere ve kültürlere tanıtımını teşvik edecektir.

DİPNOT:

  • TMDH tarafından oluşturulan çalışmalarda meslek ahlak-etik anlayışı bulunan Türk aşçılarına, Türk mutfağına büyük zararlar verdiği delilleriyle birlikte kanıtlanmış olan ve yaptıkları gayrimeşru eylemlerinden ötürü meslektaşımız demeye utandığımız bazı kişilerin*2 isim ya da görselleri kitap içinde bulunmasına rağmen tarafsız değerlendirmelerin bir gereği olarak Sayın Sanatçı Niyazi Dumlu’nun Lokmacı Baba kitabı Dünya Türk Mutfağı Mirası listesine ilk sıradan alınmıştır.
  • TMDH tarafından oluşturulan ilgili bütün çalışmalar, tüm bunları kanıtlamıştır. (www.tmdh.net & www.worldturkishcuisine.com )

Bunlar Lokmacı Baba Kitabında onaylanmamıştır: *2(256.Sayfa-Rafet İnce / 335.Sayfa-Rafet İnce, Sağ Üst Köşe, Sağ Tarafta) & (336.Sayfa- Mehmet Yalçınkaya, Sol Alt Köşe, Sağ Tarafta)

 

WTCA, yayımladığı raporunun 4’üncü bölümünde ilgili tüm çevrelere şu önerilerde bulunmuştur.

IV.ÖNERİLER

Dünya Türk Mutfağı Akademisi yukarıda yer verilen değerlendirmeleriyle ilgili olarak dünyadaki tüm çevrelere veya kurumlara şu önerileri yapmaktadır.

  • Lokmacı Baba kitabı mesleğimizle ilgili önemli bir sanat eseridir. Bu eserin film veya belgesel olarak yakın ya da uzak gelecekte değerlendirilmesi ve insanlara fayda sağlayacak şekilde dünyaya anlatılması gerekir. Böylesi bir çalışma yapabilecek yetenekte olan sanatçılar, filim yapımcıları veya sinema sektörünün yetenekli isimleri eğer böylesi bir eseri beyaz perdeye yansıtarak insanlara sunarlarsa hem Türk aşçılarına hem de aşçılık mesleğine büyük faydalar katmış olacaklardır. Böylesi bir çalışma aynı zamanda toplum yararına insanlarımıza da önemli fayda sağlayacaktır.
  • Gelecekte bu mesleği yapacak olan veya yapmak isteyecek olan herkese bu raporla birlikte Lokmacı Baba kitabını düşünerek okumayı önermekteyiz.
  • Lokmacı Baba kitabı aşçılık meslek eğitimi veren tüm kurumlarda öğrenciler için okutulmalı ve aşçılık eğitimi kurumlarında görevli olanlarca öğrencilere önerilmelidir.
  • Mesleğimizin dışında bulunan ancak hayata dair bilgi ve tecrübe edinmek isteyecek olan tüm insanlara Lokmacı Baba kitabını düşünerek ve sorgulayarak okumayı öneririz.
  • Kirli emelleri bulunabilen bazı çevrelerin ya da kirli siyasi hesapları olabilen bazı siyasilerin politik veya siyasi menfaat devşirebilmek için mesleğimize ya da mesleğimizi sanat olarak yapanlara kalıcı zararlar verebileceklerinin farkında olunması gerektiğini konuyla ilgili olabilecek olan tüm çevrelere ve meslektaşlarımıza öneririz.

WTCA, yayımladığı tam raporunun 5’inci ve son bölümünde şu ifadelere yer vermiştir.

V.SONUÇ

Sayın Niyazi Dumlu tarafından yazılan, uluslararası standart kitap numarası (ISBN): 987-605-68131-0-8 olan ve Cenova yayınları tarafından basılmış olan Lokmacı Baba kitabı bu raporda yer verilen hususlar nedeniyle Türk mutfağının yer yüzünde korunması gereken eserleri ve kültürel mirasları listesine, Dünya Türk Mutfağı Mirası Listemize dahil edilmiş olan ilk eser olmuştur.

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, Lokmacı Baba kitabını gelecekte gerek gördüğü hallerde yukarıda yer verilmiş olan bazı önerilerle ilgili olarak farklı platformlarda tanıtarak eserin korunup yaşatılmasını ve öğrencilere eğitim kitabı olarak önerilmesini teşvik edecektir.

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, yakın ve uzak gelecekte eserin İngilizceye veya farklı dillere de çevrilmesini önererek yeryüzünde farklı milletlere ve kültürlere tanıtımını teşvik edecektir.

DÜNYA TÜRK MUTFAĞI AKADEMİSİ

makaleler.jpg

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

KONUYLA İLGİLİ OLABİLECEK OLAN ARŞİV BAĞLANTILARI

TÜRK AŞÇILARI YEMEK KONUSUNDA OLDUĞU KADAR KİTAPLAR KONUSUNDA DA GURME OLMALIDIR

 

Ek Dosyaları İndir

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo