TÜRK DİLİ BİNLERCE YILDIR YAŞIYOR - Türk Mutfağı Hareketi

TÜRK DİLİ BİNLERCE YILDIR YAŞIYOR

TÜRKÇE BİNLERCE YILDIR YAŞIYOR

Asırlar önce dikilen anıtların üzerinde halen yaşayan ve binlerce yıllık kültürel bir tarihe de sahip olan Türk milletinin dili Türkçemizin resmi devlet dili oluşunun 745. yılı ve Türk Dil Bayramı kutlu olsun. (13 Mayıs & 26 Eylül)

TMDH ve Dünya Türk Mutfağı Akademisi, kendi alanlarında Türk dili için çalışan herkesin Türk Dil Bayramını kutlar.

TMDH ile birlikte Dünya Türk Mutfağı Akademisi, yabancı dillerde Türk yemeklerinin özgün isimleriyle yazılımını uzun yıllardır teşvik etmektedir.

Dünya Türk Mutfağı Akademisi, mesleki dilimizde bulunan yabancı kelimelerin Türkçe karşılıkları varsa bunların kullanımını, yok ise Türkçe karşılıklarının belirlenmesi amacıyla araştırmalar ve çalışmalar yürütmeye devam edecektir.

Yurt dışında bulunan Türk aşçıları, yabancı restoranlarda da belirli aralıklarla veya daimî olarak pişirdikleri özel Türk yemeklerinin isimlerinin menülerde Türkçe olarak yer almasını sağlamaya kararlılıkla devam edecektir.

TMDH ve Dünya Türk Mutfağı Akademisi, mesleki dilimizle birlikte Türk Aşçılık Meslek Sanatında kullanılmakta olan terimlerin yurt içinde Türkçe karşılıklarının kullanılmasını, karşılığı bulunamayan terimlerin Türkçelerinin oluşturulmasını ve Türk yemeklerinin yurt içinde dahi olsa yabancı dildeki menülerde yine Türkçe isimlerle yer almasını teşvik etmeye devam edecektir.

Türk Dili Bayramı Vesilesiyle Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, Şu Mesajı Paylaşmıştır;

“Türk Mutfağının ve Türk Aşçılarının resmî meslek dili olan Türkçemizin Bayramı kutlu olsun. Türk mutfağının dili, Türkçedir. Ulusal mutfak kültürümüzün dili olan Türkçeye katkı sağlamak amacıyla çalışan, mesleki alanda Türkçemizi yabancı kelimelerden arındırmış şekilde kullanabilme gayretini azami derecede gösterebilen tüm çevrelerin ve dünyanın çeşitli yerlerinde Türk Mutfağını temsil ederek görev yapan bütün arkadaşlarımızın da Türk Dili Bayramını kutluyorum.”

-Tolgahan Gülyiyen

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

KONUYLA İLGİLİ OLABİLECEK OLAN ARŞİV BAĞLANTILARI

  1. FÜZYON MUTFAĞININ DİLİ TÜRKÇE
  2. TÜRK YEMEK SANATI VE TÜRK MUTFAK SANATLARI
  3. TÜRK DİLİ GÜNÜ - TÜRK DİLİ BAYRAMI-2021

ARŞİV: Karamanoğlu Mehmet Bey’in 1277 yılında Türkçeyi resmi dil ilan edişinin üzerinden tam 745 yıl geçti. 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo