< < 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN - Türk Mutfağı Hareketi

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun

Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, “Güçlü Türk Mutfağı için Güçlü Türkiye” diyerek paylaştığı 16 sayfalık çalışmasının giriş bölümünde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak  şunları ifade etmiştir.

“19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı`mız kutlu olsun. 19 Mayıs 1919 tarihi, Türk milletinin yeniden dirilip uyanışında çok önemli bir tarihtir. Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Bandırma vapuru ile yaptığı yolculuğun sonrasında Samsun’a ayak bastığı tarih 19 Mayıs 1919’dur. Bu tarih aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın fiili başlangıç tarihi olarak da kabul edilmektedir.

Kimi kaynaklardan ve bazı kişilerin anılarından aktarıldığına göre: Atatürk’e doğum gününün sorulduğu ancak bunu açıklamasının kutlama yapılmaya kalkışılacağı için doğru olmayacağı cevabını verdiği söylenir. Yine kendisi bu cevaba ekleme yaparak 19 Mayıs’ı doğum günü olarak nitelendirmiş ve “Benim için 19 Mayıs’ta doğmuştur deyiniz.” demiş.

Ulusal egemenliğimiz için önemli bir tarih olan ve her yıl kutladığımız 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiş olan Atatürk, milli mücadele için diriliş, uyanış ve direniş ateşini yaktığı tarih olan 19 Mayıs’ı ise Türk gençlerine bayram olarak armağan etmiştir.

19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a attığı o adım, aynı zamanda Türk milletinin yeniden dirilişine giden yolda direniş hareketini başlatacak olan bir adımdı.

İç Anadolu’da ufak bir bölgeye hapsedilmek ve belki de sonrasında tamamen Anadolu’dan çıkartılarak sindirilmek istenilmiş olan Türk milleti, tüm olumsuzlukların üstesinden gelerek milli mücadeleyi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasıyla kazanmasını bilmişti. İşte Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a attığı o adım, aynı zamanda Türk milletinin tam bağımsızlığını ve egemenliğini kazandığı zafere giden yoldaki ilk adımını da simgelemektedir.

Güçsüzleştirilerek sindirilmek istenmiş olan Türk milletiyle birlikte elbette ki ulusumuzun binlerce yıla dayanan tarihi kültürel değerleriydi. Bu anlamda Türk mutfak kültürü de tamamen işgal edilip sindirilmek suretiyle yok edilmek tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Bu açıdan da değerlendirdiğimizde; Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a attığı o adım aynı zamanda Türk mutfak kültürünün, yani Türk mutfağının yeniden dirilişi yolunda atılmış olan çok önemli bir adım idi. İşte o adım, Türk milletinin yeniden dirilişini sembolize ettiği kadar; Türklerin sahip olduğu bütün tarihi-kültürel değerleriyle birlikte elbette ki Türk mutfak kültürünün de yeniden dirilişini sembolize etmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk, dünyada eşi ve benzeri olmayan konularda gerek tarihimiz gerek kültürel değerlerimiz gerekse Türk mutfağı açısından çok önemli anlamlar taşıyan tarihleri çocuklara ve gençlere bayram olarak armağan etmiştir. Çocuklarımızla birlikte gençlerimiz, tarihimizdeki önemli günlerin anlamları üzerine her zaman düşünmeli ve mazisi kahramanlıklarla, tertemiz zaferlerle dolu milletimizin tarihi milli bayramlarının tam olarak neleri sembolize ettiğini bütün ayrıntılarıyla idrak ederek anlayabilmelidir.”

-Tolgahan Gülyiyen

ARŞİV-1-BOYUN EĞMEMENİN DİĞER ADIDIR 19 MAYIS-19 MAY 2020

ARŞİV-2-BOYUN EĞMEMENİN DİĞER ADIDIR 19 MAYIS-19 MAY 2021

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

 

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo