KAZIYI BİR TÜRK YAPMIŞ OLSAYDI, BİRAYA KEŞKEK İÇECEĞİ DİYECEKTİK

KAZIYI BİR TÜRK YAPMIŞ OLSAYDI, BİRAYA KEŞKEK İÇECEĞİ DİYECEKTİK

KAZIYI BİR TÜRK YAPMIŞ OLSAYDI, BİRAYA KEŞKEK İÇECEĞİ DİYECEKTİK

Dünya Türk Mutfağı Akademisi, araştırmacı yazar Mehmet Kenan Yelken’e Göbekli Tepe araştırmalarıyla ilgili çalışmalarda mutfak sanatları hakkında ne gibi bilgilere ulaşmış olduğunu sordu.

Değerli araştırmacı yazar Mehmet Kenan Yelken, “Göbekli Tepeye Giden Yol” isimli yeni çıkan kitabında değindiği keşkek konusu hakkında bizlere ulaştığı bilgiyi aktararak 12 Mayıs 2022 tarihinde paylaşmış olduğu yazıyı iletti. Sayın Mehmet Kenan Yelken tarafından arşivlerimize girmiş olan o yazıyı ve bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz.

GÖBEKLİ TEPE VE KEŞKEK


Keşkek, bildiğiniz gibi; Türklere özgü olan, hala Anadolu’nun birçok yerinde ve özel günlerde, daralan ağızlı çömlek kabın içinde kemikli et ile tahılların ya da benzer bitkilerin karıştırılması sureti ile ateşte uzun süre pişirilerek hazırlanan yemektir.


Anadolu’da keşkeğin en eski izlerine, Konya’da bulunan Erbaa Höyüğü’nde rastlanmıştır ve bu yemeğe ait buluntular DÖ 7.500’lere tarihlenmektedir.


-Göbekli Tepe’de ele geçen buluntular arasında keşkek var mıdır?

-Dolayısı ile bu özel yemeğin tarihi DÖ 10.000’lere kadar gitmekte midir?


Bu soruya cevap olabilecek şekilde, Göbekli Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi KARUL, Göbekli Tepe’de ele geçen ve kimyasal analizler sonucunda bira olduğu ileri sürülen bulgular hakkında şunları söylemektedir: ''Birada oksalat asit var. Göbekli Tepe'de bulunan o. Ama bu birada olduğu gibi keşkekte de var. Keşkek Anadolu'da düğünlerde özel günlerde topluca insanların bir araya geldiklerinde yedikleri bir yiyecek, böyle bir ilişki kurulabilir. Sonuç olarak eğer orayı bir Türk kazsaydı keşkek diyecekti, bir Alman kazdığı için bira dedi.''


Dolayısı ile söz konusu bulgu da Göbekli Tepe’de var olan kültürün başka bir yansıması olabilir.

Araştırmacı Yazar Mehmet Kenan Yelken

IMG-3639Göbekli_Tepe-2022222-IMG-3637hjfsa.JPG

 

Araştırmacı Yazar Mehmet Kenan Yelken Kimdir

Sayın Mehmet Kenan Yelken'in https://www.kenanyelken.com/ internet sitesinde Türk tarihine ışık tutmakta olan önemli yazıları ve çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca kendisinin yeni çıkan 'Göbekli Tepeye Giden Yol' isimli kitabını incelemenizi öneririz.

Yazı içerisinde yer alan D.Ö.’nün açılımının ‘doğumdan önce’ olduğu Yazar Mehmet Kenan Yelken tarafından belirtilmiştir.

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ 

tmdh_logA.png

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo