REVANİ TATLISI İLE YOĞURT TATLISI FARKININ PERDE ARKASINDA NE VAR - Türk Mutfağı Hareketi

REVANİ TATLISI İLE YOĞURT TATLISI FARKININ PERDE ARKASINDA NE VAR

REVANİ TATLISI İLE YOĞURT TATLISI FARKININ PERDE ARKASINDA NE VAR

REVANİ TATLISI İLE YOĞURT TATLISI FARKININ PERDE ARKASINDA NE VAR

Türk halk mutfağı araştırmacısı, yöresel yemek uzmanı ve kitap yazarı Sayın Hülya Erol, revani tarifine yoğurt eklendiğinde bu tatlının isminin yoğurt tatlısı olduğunu belirterek; bu bilginin sektörde eğitimli ya da alaylı olan usta-öğretmenler tarafından da iyi bilindiğini, bilinmiyorsa da öğrenilmesi gerektiğini ifade ederek bazı paylaşımlarda bulundu.

Sayın Hülya Erol’un paylaşımlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Kadim Türk mutfak ve yemek kültüründe “REVANİ TATLISI”gerçek,doğru malzemeler kullanılarak nasıl yapılır. ...

Posted by Hülya Duranoğlu Erol on Thursday, December 8, 2022

Türk Mutfağı doğru ve güne uyarlanmış hali ile yazılırken ;Proje koordinatörün ...

Posted by Hülya Duranoğlu Erol on Saturday, December 10, 2022

TÜRK MUTFAĞI ARŞİV

1’inci Paylaşım:

“Kadim Türk mutfak ve yemek kültüründe “REVANİ TATLISI” gerçek, doğru malzemeler kullanılarak nasıl yapılır. Lütfen bu işi doğru bilenler yorum yazsın. Yoğurt veya Sünger tatlısını sormadım! * * Bizim zamanımızda doğru bilgiye ulaşmak ya okullarda öğretmenlerimizden veya yöresel konusunda bilen alaylı ustaların anlattıkları, bazen de uygulamaları yaparken, izlememize izin verdikleri kadarı ile öğrenirdik çalıştığımız konular hakkında bilgileri, mutfaklar ve yemeklerimiz ve yöresel bilgiler yazılmış yeterli kitaplarımız da yoktu. Yazılmış yabancı janjanlı, parlak resimli yemek kitaplarından Türkçeye çevrilmiş kitapların içindeki tariflerin çoğu da tutmazdı veya malzemelerini bulamazdık çok denememizde de hayal kırıklığı yaşar ağlardık, başarılı olamadım diye. İşi öğrenmek için yamaklık yapardım, hiçte utanmazdım, sonunda bilgileri hafızama yazar eve gidince deftere not eder, tarih atar öğrendiğim kişinin ismini de yazardım, unutmayayım diye. Keşke daha çok kişiye, yörelere gidip, gezip sorup uygulamalı yaparak, notlar yazmış olsaydım.

Günümüzde ise akıllı Google sayesinde herkes mutfak ve yemek konusunda uzman, bilir oldu, ustayım, şefim, oldum diyor da gerçekten iyi bir AŞÇIBAŞI oldum diyemiyor, yabancı unvanları da kaç sene oldu ki, had bilmeden emeğe saygısızlık ederek, kendisine utanmadan unvanlar verebiliyor, şef oldum diyebiliyor ceket ceplerine işletip geziniyorlar hiç anlamış değilim. Bu işte çok büyük bir yanlış ve hata var ama hiçbir kuruluş da durun meslek adına ne yapıyorsunuz diyemiyorlar yapıştıkları koltuklarınızdan oluruz diye korkuyorlar. Camiamızda kurulan tüm sivil toplum örgütleri mutfak ve yemek araştırmacıları, aşçıbaşılar, aşçılar ve tüm dernekleri ve federasyonlarının sözde konfederasyon yönetimleri de konu hakkında sessizliklerini ısrarla koruyorlar. Bir işin çıraklığını uygulamalı yapmayan, kitapları okuyarak meslek lisesi, yüksekokul, üniversite de bölümü okusanız başarıyla bitirseniz de bu işin ustası, uzmanı, üstadı O-L-A -M-A-Z-SI-NIZ hemen, UNUTMAYIN!”

-Hülya Erol

(9 Aralık 2022-Türk Mutfağı Arşiv)

2’inci Paylaşım:

“Türk Mutfağı doğru ve güne uyarlanmış hali ile yazılırken; Proje koordinatörün Kamera arkasını bilgilerini içeren Köşe yazısını dikkatli okumak lazım! Mutfak ve yemek konusunda senelerdir araştırma, uygulamalar yaparak arşiv toplayan emektar olarak; büyük hata ve yanlış bilgiler içeriyor gördüm ve yazdım. Yöresel olarak bazı illere iltimas geçilmiş, yemekleri fazladan yer verilmiş. Danışma kurulu veya danışman şefler tüm reçete (tarif) içerikleri okumadan, incelemeden mi yayınlanmasına izin verdiler acaba? İsimleri yazılmış kitap içine? Çok acı veren ise, onca işin uzmanıyım, diyenlerin görmediği Revani içine “yoğurt” konulursa Türkiye’nin her bölgesinde alaylı, okullu olsun ustaların öğretmenlerimizin Yoğurt Tatlısı denildiğini bilinmesi ve öğretilmesidir! Örnek tarif önemli tatlımız Revani adı ile “Yoğurt Tatlısının” malzemelerinin yazılarak yer verilmesidir.””

Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı – Türk Mutfağı'nın Kamera Arkası:

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ebru-erke/turk-mutfaginin-kamera-arkasi-41891549

-Hülya Erol

(11 Aralık 2022-Türk Mutfağı Arşiv)

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo