ELON MUSK, TESLA TANITIMI İÇİN NİYE NUSRET GİBİ DAVRANMADI DİYE SORDU

ELON MUSK, TESLA TANITIMI İÇİN NİYE NUSRET GİBİ DAVRANMADI DİYE SORDU

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜYLE RESİM ÇEKTİREBİLMENİZ İÇİN ÖNCE HAK ETMENİZ GEREKİR DEMİŞTİM

“Mesela Elon Musk, Tesla tanıtımı için Nusret gibi niye sahaya inip böyle şeylere tenezzül etmedi? Devlet liderleri böyle şeylere niye tenezzül etmedi?” diye sordu ve düşüncelerini ardı ardına sıralayarak ekledi…

Arjantinli futbolcu Messi’yi kolundan tutup çekmesiyle ve dünya kupasını eline alarak çektirdiği resimlerle sosyal medyada gündem olan Nusret’in yaptıklarının doğru olup olmadığı tartışılıyor. Twitter’da birçok kullanıcı Nusret’in yaptığını doğru bulmadığını belirtir olumsuz yorumlarda bulundu.

“Emin olunuz ki kültürel değerlerinin sorumluluk bilincinde olan Türk aşçıları Nusret’in yaptıklarından ötürü, onun hareketlerinden ötürü yabancılara açıklama yapmaktan veya yabancıların gözünde Nusret imajıyla yan yana görülebilmekten hiçte memnun değildir.” İfadeleriyle sözlerini bitiren Kurucu Başkanımız Tolgahan Gülyiyen, Ramazan Bingöl’ün konuyla ilgili Twitter paylaşımını alıntılayarak şu paylaşımı yaptı.

 

TOLGAHAN GÜLYİYEN’İN PAYLAŞIMDA YER VERMİŞ OLDUĞU YAZILI İFADELERİ

“Üniversiteyi 1. olarak bitirdiğimde stadyumdaki törende bir grup mezun öğrenci yanıma gelip aldığım ödülle resim çektirmek istemişti. O ödülle resim çektirebilmeniz için önce hak etmeniz gerekir diye cevap verip onları reddetmiştim. Katar’da Nusret’e kadar çok tanınmış zenginler vardı.

O nüfuslu insanların hangisi sahaya inelim, Messi’yi çekiştirip kupayı kazanmışız gibi kaldırıp poz-resim çekilelim dediler? Mesela Elon Musk, Tesla tanıtımı için Nusret gibi niye sahaya inip böyle şeylere tenezzül etmedi? Devlet liderleri böyle şeylere niye tenezzül etmedi?

Dünya insanlarının ve dünyanın önde gelen şeflerinin Nusret hakkında samimi olan fikirlerini araştırın. Ben size söyleyeyim. Yaptıkları hareketler için hiçte iyi bir imaj çizmiyor. Söylenenler mutfakta yemek yapabilen Türk şeflerini de üzüyor, imajımıza zarar veriyor.

Aslında Nusret’in popülerlik ve reklam uğruna yaptıklarıyla dünyada imajımıza zarar verdiğini belli kalıpları ve tabuları olanlar da anlayamıyor…Keşke tarafsız olarak rasyonel bakışla bu mesellere bakıp dünyayı anlayabilselerdi…

Nusret yaptığı yemekler ya da yaptığı kasaplık yerine yapmış olduğu absürt paylaşımlar ile her defasında öne çıkıyor. Bu yüzden dünya insanları ona çeşitli lakaplar takıp, o sıfatlarla onu özleştiriyor. O sıfatların imajımıza, saygınlığımıza katkı sağladığı ise asla söylenemez.

Nusret’in yaptıklarının imajımıza olumlu olarak ne kattığı veya nasıl zarar verdiğini anlamak elbette rasyonel bir bakış açısıyla hiçte zor değil. Ama o rasyonel ve araştırmalara dayalı bilimsel bakışı dünya insanlarının nabzını tutamamış olanlar asla ortaya koyamazlar.

Dünya genelinde önde geldiğini kabul ettiğiniz mutfak kültürlerinin ana vatanlarında Nusret’in yaptıklarını yapan bir Fransız, bir İtalyan kasap ya da şef olsaydı; ülkelerinin, mutfak kültürlerinin uluslararası temsiliyetini o hareketleri yapanların yapmalarını sağlarlar mıydı?

Hindistan’a ve orta Asya’ya doğru gidersek Nusret gibi birçok örnek görebiliriz. Dünyanın önde gelen mutfak kültürlerinde ise Nusret gibi bir örneğe ya rastlayamayız ya da o ülkeler kendi mutfaklarını Nusret konseptiyle yan yana getirerek asla özleştirmezler.

Yabancı şeflere de Nusret’i kötületmemiş veya onların Nusret’e birtakım sıfatlar takarak kötülemelerine de müdahale edip karşılık vermiş biri olarak bunları tüm samimiyetimle söylüyorum. Ama Nusret’in yaptıkları kültürümüzün temsiliyeti ve ağır sorumluluğu ile asla bağdaşmıyor.

Zaten onun da o sorumlulukta ya da olması gereken bilinçte hareket ettiğini de düşünmüyorum. Eğer kendisi burada ifade ettiklerimi düşünecek olsaydı; Türk şeflerinin ve Türk mutfağının imajına zarar verecek hareketler asla yapmazdı ya da bir süreden sonra bunları bırakırdı.

Bizler Nusret gibi hareket edenlerin saçmalıklarını ve imajımıza zarar veren hareketleri uluslararası mutfaklarda savunmak zorunda kaldığımız için çok üzgünüz. Bunlar bizi fazlasıyla yoruyor ve bize Türk aşçıları, Türk şefleri olarak fazlasıyla zarar veriyor.

Emin olunuz ki kültürel değerlerinin sorumluluk bilincinde olan Türk aşçıları Nusret’in yaptıklarından ötürü, onun hareketlerinden ötürü yabancılara açıklama yapmaktan veya yabancıların gözünde Nusret imajıyla yan yana görülebilmekten hiçte memnun değildir.”

-Tolgahan Gülyiyen

 

İNGİLİZ BASINI VE DÜNYA BASINI NUSRET İLE İLGİLİ NE DEDİ TOLGAHAN GÜLYIYEN TERCÜME ETTİ

 

 

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo