FRANSIZLAR VE İTALYANLAR YEMEK YAPMAYI HAÇLI SEFERLERİYLE Mİ ÖĞRENDİ? - Türk Mutfağı Hareketi

FRANSIZLAR VE İTALYANLAR YEMEK YAPMAYI HAÇLI SEFERLERİYLE Mİ ÖĞRENDİ?

FRANSIZLAR VE İTALYANLAR YEMEK YAPMAYI HAÇLI SEFERLERİYLE Mİ ÖĞRENDİ?

AVRUPALILAR YEMEK YAPMAYI HAÇLI SEFERLERİYLE Mİ ÖĞRENDİ?

Twitter üzerinden bir paylaşımda bulunan Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, Aykırı gazetesinin yemek kültürüyle ilgili bazı paylaşımlarına cevapsız bırakılan sorularını sormaya devam etti.

Daha önce Türk kültüründe ve Türk mutfak kültüründe yeri olmayan bir sunumu "Türk restoranların özgün sunum kültürüne özendiler ortaya böyle garip bir şey çıktı. Yemeği poşetle getirip masaya döküyorlar." diyerek paylaşan Aykırı gazetesine tepki vermiş olan Sayın Gülyiyen, Fransız ve İtalyan mutfağında bilinen ve tamamen çiğ olan et tüketimine atıfta bulunarak Aykırı gazetesinin haberine şu yorumu yaptı: "Fransız ve İtalyan mutfağının çiğ et sunum kültürüne özendi ortaya böyle garip bir şey çıktı diye niye yazmadınız?"

 AVRUPALILAR YEMEK YAPMAYI VE BAHARAT KULLANMAYI HAÇLI SEFERLERİYLE Mİ ÖĞRENDİ?

Bir kullanıcının "Filistinliler de çiğ çiğere bayılır, Lübnan da yemiştim kanlı kanlı :)" yorumunu alıntılayan Tolgahan Gülyiyen şu bilgiyi paylaştı:

"Fransız steak tartar’ın Lübnan mutfağında bulunan benzerinin adı: Kibbeh nayyeh’dır. Bulgurla sinirsiz çiğ et karıştırılır. Bizim çiğ köfte ile de benzetilebilir. Ama çiğ et oranı çok daha fazladır. Baharatlara bazı sebzeler de eklenebilir. İçli köfte benzeri olanın adı da:Kibbeh"

 

Bu paylaşımın ardından Fransız ve İtalyan mutfağında bulunan Türk ve Ortadoğu izlerine atıfta bulunan Sayın Tolgahan Gülyiyen şunları ifade etti: "Fransız ve İtalyan mutfağında yer alan izlerle birlikte dönemin sosyokültürel ve ekonomik şartları da düşünülürse; Avrupa mutfak kültürlerinin çoğunun yemek yapmayı Haçlı seferleri sırasında öğrendikleri tezi de güçlü şekilde savunulabilir."

"Bunları ve benzerlerini topraklarımıza sokup barındırsaydık ya da istiklal savaşında kovalamamış olsaydık: Sınırlarımız içerisinde yer alan her şey gibi mutfak kültürümüzü oluşturan tüm yöresel ürünlerimizi de kendi kültürlerine mâl ederlerdi."

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lubnanli-uzmanlar-77-yillik-bagimsizliga-ragmen-fransanin-somurge-politikasini-surdurdugunu-belirtiyor/2052282

 

"Considering the socio-cultural and economic conditions of the period along with the traces in French and Italian cuisine;  The thesis that most European culinary cultures learned to cook during the Crusades can also be strongly defended."

-Tolgahan Gulyiyen

 

 

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo