< < YAPAY ZEKA NEDEN DÜNYADA TÜRK MUTFAĞINA YÖN VERMELİ - Türk Mutfağı Hareketi

YAPAY ZEKA NEDEN DÜNYADA TÜRK MUTFAĞINA YÖN VERMELİ

YAPAY ZEKA NEDEN DÜNYADA TÜRK MUTFAĞINA YÖN VERMELİ

YAPAY ZEKA NEDEN DÜNYADA TÜRK MUTFAĞINA YÖN VERMELİ

Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, uzun zamandır farklı alanlarda da test ettiğini belirttiği yapay zeka teknolojilerini detaylı şekilde ele aldığı bir makalesini paylaştı. Yapay zekâ Türk mutfağı ve Türk aşçıları için neler dedi? Sayın Tolgahan Gülyiyen sektördekiler tarafından cevaplanamayan sorularından bazılarını bu kez yapay zekaya sordu. Çalışmasında yapay zekâ teknolojilerini Türk mutfağı açısından da değerlendiren Sayın Gülyiyen, bir yapay zekâ uygulaması olan ChatGPT ile Türk mutfağı hakkında yaptığı sohbetinin tüm detaylarına çalışmasında ayrıntılı şekilde yer verdi. Türk mutfağının geçmişini ve geleceğini ilgilendiren bazı konularda da ChatGPT’ye sorular sormuş olan ve bir anlamda yapay zekâ robotu ile Türk mutfağına dair röportaj yapmış olan Sayın Tolgahan Gülyiyen, ilgili çalışmasını “Yapay Zekâ Neden Dünyada Türk Mutfağına Yön Vermeli” başlığı ile paylaştı.

Sayın Gülyiyen, 19 sayfalık makalesine ek olarak hazırlamış olduğu diğer bir ek çalışmasında ise yapay zekâ teknolojisi kullanarak çizdiği resimlere yer verdi. Sayın Tolgahan Gülyiyen, bu ek çalışmasında dünyaca tanınmış bilim insanlarının ve tanınmış isimlerin eğer şef aşçı olsalardı, nasıl görünebileceklerini hayal edip yapay zekâ teknolojisi kullanarak resmetti. 73 sayfada derlenmiş olan bu ek çalışma içerisinde Sayın Tolgahan Gülyiyen aşağıda yer verilmiş olan isimleri mutfaklarda çalışan şef aşçılar olarak düşündü. Ve eğer bu isimlerin bazıları Mars’ta yemek pişirseler nasıl görünürlerdi diyerek hayal ettiği resimleri yapay zekâ teknolojisi kullanarak çizdi.

Şef Tolgahan Gülyiyen tarafından mutfaklarda çalışan şef aşçılar olarak hayal edilerek resmedilmiş isimler ise şöyle:

Şef Albert Einstein, Şef Nikola Tesla, Şef Elon Musk, Şef Galileo Galilei, Şef Socrates, Şef Barak Obama, Şef Donald Trump, Şef Joe Biden, Şef Dwayne Johnson, Şef Jeff Bezos, Şef Bill Gates, Şef Angelina Jolie, Şef Brad Pitt, Şef Mark Zuckerberg, Şef Christiano Ronaldo, Şef Lionel Messi, Şef Justin Bieber, Şef Keanu Reeves, Şef Leonardo DiCaprio, Şef Tom Cruise, Şef Oprah Winfrey, Şef Tiger Woods, Şef Will Smith, Şef Robert Downey Jr. (Şef Tony Stark), Şef Marie Curie, Şef Emma Watson (Şef Hermione Granger), Şef Jim Carrey, Şef Morgan Freeman, Şef Daniel Radcliffe (Şef Harry Potter), Şef Ian McKellen (Şef Gandalf), Şef Viggo Mortensen (Şef Aragorn), Şef Christopher Lee (Şef Saruman), Şef Orlando Bloom (Şef Legolas), Şef John Rhys-Davies (Şef Gimli), Şef Elijah Wood (Şef Frodo Baggins), Şef Johnny Depp (Şef Jack Sparrow), Şef Thomas Edison.

Makaleyi PDF olarak indirmek için: Lütfen Buraya Tıklayınız

Makaleyi sesli dinlemek için: Lütfen Buraya Tıklayınız 

Çizimlerin yer aldığı ek çalışmayı PDF olarak indirmek için: Lütfen Buraya Tıklayınız

Yapay_Zeka_2023-1.JPG

Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen kaleme almış olduğu 19 sayfalık makalesini şu cümlelerle sonlandırdı:

“Yine başka bir hakikati söylemek gerekirse: Söz konusu şu yapay zekâ robotu, Türk mutfağına dünyada yön verdiklerini birilerine yazdırtmak suretiyle iddia edebilen 3-5 kişinin başını çekebildiği ama nitelik ve donanım bakımından da kuru kalabalık olarak tanımlayabileceğimiz grupların toplamının çoğunluğundan mevcut teknolojisiyle bile çok daha mantıklı ve zekidir. Bu nedenle de böylesi yapay zekâ teknolojilerinin tek başına bile olsa gelecekte Türk mutfağının sorunlarının çözümü için teşvik edilerek kullanımının farklı bir açıdan önemini şöyle de açıklayabiliriz. Aralarında çıkar ve menfaat kavgaları olabilen insanların yıllardır şahsi menfaatlerini Türk mutfağının önünde tuttuğu aşikardır. Oysaki yapay zekâ hiçbir şahsi menfaati olmaksızın sadece mantık çerçevesinde düşünerek ona yönlendirebileceğimiz tüm konularda dikkate alınması gereken çözümleri bize sunmaktadır. İşte sadece bu yüzden bile bu yapay zekâ teknolojisi, Türk mutfağını geri plana atanların şahsi menfaatlerini ve çıkarlarını korumak amacıyla oluşturabildiği birtakım grupların veya gruplaşmış toplulukların benzerleri olan bütün yapıların toplamından Türk mutfağına gelecekte çok daha fazla fayda sağlayacaktır. Yeter ki bizler bugünden başlayarak gelecekte bu teknolojiyi hem Türk mutfağı için geliştirebilelim hem de bu teknolojilerden Türk mutfağına azami derecede fayda sağlayacak şekilde gerektiği gibi faydalanabilmeyi becerebilelim.

Burada ayrıntılı şekilde yer vermiş olduğum meseleler hakkındaki fikir ve düşüncelerimden yola çıkarak mesleğimizi ilgilendiren tüm alanlarda da çıkarımlar yapabilenlerin ve Türk mutfağını önceleyenlerin sayılarının gelecekte artmasını ümit etmekteyim.”

Makaleyi sitemiz üzerinden okumak için: Lütfen Buraya Tıklayınız

TÜRK MUTFAĞI HAREKETİ


tmdh_logA.png

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo