FATİH ALTAYLI’YA “ÖNCE O ELAMANA SÖYLEYİN…” DEDİ - Türk Mutfağı Hareketi

FATİH ALTAYLI’YA “ÖNCE O ELAMANA SÖYLEYİN…” DEDİ

FATİH ALTAYLI’YA “ÖNCE O ELAMANA SÖYLEYİN…” DEDİ

FATİH ALTAYLI’YA “ÖNCE O ELAMANA SÖYLEYİN…” 

Tolgahan Gülyiyen’den Fatih Altaylı'ya: “O Elemana Söyleyin, Kaynak Sorunlarını Çözsün, İstismar Yerine Bilimsel Yaklaşım Geliştirsin.”

“Ömür Akkor bir süreden beri yemek yapmayı bıraktı ve kendini yemeğin tarihine adadı. İnsanın 1,4 milyon yıllık öyküsünde yeme alışkanlıklarının nasıl evrildiğini bitkilerin ve hayvanların ne zaman ve ne için insanların yemek listesine eklendiğini ve son 100 bin yıldaki yemek kültürünün değişim ve gelişimini…..anlattı.” diyen Fatih Altaylı’ya Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, “Siz, o elemana söyleyin önce kitaplarındaki veya çalışmalarındaki kaynaklarla ilgili olan sorunlarını çözmeye çabalasın. Ondan sonra da bu ciddi meseleler üzerinden ilgili konuları istismar ederek bir şeylerini artırma çabası yerine, konuları gerçekten bilimsel olarak ele alma evresine geçsin.” Dedi. 

Fatih Altaylı’nın gönderisine kapsamlı bir yorum yazan Sayın Tolgahan Gülyiyen, Altaylı’ya hitaben şunları kaydetti: Fatih Altaylı ! “ (…)Büyük ihtimalle şöyle olmuş olabilir yani…” gibi cümlelerle böyle ciddi işler üzerine ne konuşulur ne de laf olsun diye yazı veya kitap yazılır!

ÇALIŞMALARININ KAYNAKLARI SORUNLU

Ömür Akkor’un çalışmalardaki kaynakların sorunlu olduğunun altını çizen Sayın Gülyiyen şunları paylaştı:

"Karşınıza oturttuğunuz kişi, Erken Dönem İslam Mutfağı adı altında kitap yayınlamıştı. O kitabı bir alında Sayın Ülkü Menşure Solak hanımefendinin çok önceden yazdığı Resulullah’ın Sofrası isimli kitap ile karşılaştırmalı analizlerini yapın. Bunu yapmaya üşenirseniz aşağıdaki bağlantılardan ulaşabileceğiniz çalışmalarımızı ve raporlarımızı inceleyebilirsiniz. Siz, o elemana söyleyin önce kitaplarındaki veya çalışmalarındaki kaynaklarla ilgili olan sorunlarını çözmeye çabalasın. Ondan sonra da bu ciddi meseleler üzerinden ilgili konuları istismar ederek bir şeylerini artırma çabası yerine, konuları gerçekten bilimsel olarak ele alma evresine geçsin.

İslam mutfağı ve İslam peygamberi ile ilgili somut kaynaklara dayanmadan bilgiler verebiliyorlar. Kimileri de ramazan aylarında restoranlarında Sahine’yi peygamberin en sevdiği tatlı diye pazarlayabiliyor. Ama verdikleri tarif peygamber efendimizin anlayışına tamamen aykırı… Bu konularda Sayın Ülkü Menşure Solak’ın kaynaklara dayalı olarak yaptığı açıklamalar var. Karşınızdakine sormuş olduğu da bir sorusu var.

Ülkü hanımın sorusu çok açık. Soru şöyle: “Efendimiz(S.A.V.) iki nimet bir arada olmaz buyuruyorlar. Ve hatta et ve yağı, süt ve balı bir arada yemiyor içmiyor. Diyor ki hayır! Bu ikisi nimettir. İki nimet bir arada olmaz. Kendisine süt ve bal ikram ediliyor, içmiyor. Sütü suyla, balı suyla karıştırarak içiyor. Eti yağ ile birlikte pişirmiyor. Etin kendi yağı ile pişmesi gerektiğini söylüyorken; nasıl oluyor da efendimizin en sevdiği tatlı olarak lanse edilen bu Sahine hem tereyağı hem bal, hem tahin karıştırılarak yapılabiliyor? Bir kere onun, efendimizin temel beslenme alışkanlıklarına, tavsiyelerine aykırı.” -Ülkü Menşure Solak (Resulullah’ın Sofrası Kitabı Yazarı)

Din üzerinden hele de peygamberimiz üzerinden toplumu aldatarak yanıltabilen çelişkili bilgiler veriyorlar. İslam mutfağı ismini kullanıp şahsi çıkarları için varsayımsal uydurma bilgilere dayalı reçeteler bile oluşturabiliyorlar.

Ele aldığı bazı ciddi konular hakkında kendisinden önce olması gerektiği şekilde zaten yazılmış gerçekten ciddi kaynaklara dayalı önemli çalışmalar ve kitaplar var. Kendisi de o kitapları ve yazarları iyi bilir. Buna rağmen aynı konuları ele alırken kitaplarında kaynakça bölümünde saçmalıklara yer verebiliyor. Önemli ve ciddi kaynaklara dayalı olarak yazılmış insanların eserlerini iyi bilmesine rağmen oradaki bilgilere ise neden atıf yapamadığı aşikardır. Bazı konularda sanki ilk defa yazılıyormuş havası vererek şuradan buradan topladığı, üstüne de uydurabildiği içeriklerle ortaya sanki yeni bir şeyler çıkarttığını sanıyor. Sizlerde bunu karşınıza alıp “Büyük ihtimalle şöyle olmuş olabilir yani…” gibi saçma cümlelerini topluma dinletiyorsunuz.”

-Tolgahan Gülyiyen

Genel Sekreterliğimiz tarafından Ömür Akkor’a 10 Haziran 2022 tarihinde gönderilmiş olan mektubun dipnot bölümünde şu ifadelere yer verilmişti:

10 Haziran 2022 - DİPNOT: Sayın Ömür Akkor, Erken Dönem İslam Mutfak Kültürü ve Sanatı kitabınız ayrıntılı olarak bilimsel açıdan incelendiğinde ve bu mektupta yer verilmiş olan bilgiler değerlendirildiğinde; geçmişten günümüze kadar yazmış olduğunuz tüm çalışmalarınızın doğruluğunun her açıdan teyide muhtaç olabilme ihtimalinin yüksek olduğunun tespiti de tarafımızdan yapılmıştır. Bu nedenlerden ötürü İngilizce veya Türkçe olarak yayınlamış olduğunuz tüm çalışmalarınızın doğruluğu konusunda dünya kamuoyuna bilimsel açıdan araştırma ve sorgulama yapmayı önermekte olduğumuzun notu buraya eklenmiştir.

Kaynaklar ve Bilgiler:

Ömür Akkor’a Gönderilen Mektup:

https://www.tmdh.net/duyurular/item/download/194_a2a2471aa52710651ec6262e60925726.html

https://www.tmdh.net/duyurular/item/531-omur-akkor-a-gonderilmis-olan-mektup.html

Sahine Konusu:

https://youtu.be/NEAyPGyxJTs?si=Fs0VK-XGgWQyPLN4

Hz. Muhammed’in Sofrası:

https://youtu.be/pqZvnOJtRSw?si=-vRZLD2JwR8p7esN

İslam Mutfağı Nedir - Ne Değildir:

https://www.tmdh.net/makaleler/item/526-islam-mutfagi-ve-kulturu-nedir-ne-degildir.html

Ömür Akkor Hakkında Kınama Duyurusu:

https://www.tmdh.net/haberler/item/532-omur-akkor-hakkinda-kinama-duyurusu.html

https://youtu.be/sHy9Q5m30RY?si=aE3iyKXAInQpP8N9

Resulullah’ın Sofrası Kitabı Karşılaştırmalı Rapor:

https://www.tmdh.net/raporlar/item/528-resulullah-in-sofrasi-kitabi-karsilastirmali-raporu.html

https://www.tmdh.net/haberler/item/533-islam-mutfagi-nedir-ne-degildir.html

 

TÜRK MUTFAĞI HAREKETİ

tmdh_logA.png

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo