SİZLER BİR AŞÇILAR BAYRAMINI HAK ETMİYORSUNUZ DEDİ - Türk Mutfağı Hareketi

SİZLER BİR AŞÇILAR BAYRAMINI HAK ETMİYORSUNUZ DEDİ

SİZLER BİR AŞÇILAR BAYRAMINI HAK ETMİYORSUNUZ DEDİ

NEDEN AŞÇILAR BAYRAMI'NI HAK ETMİYORUZ?

Türk mutfağı ve aşçılık mesleğine dair önemli bir tartışma da Aşçılar Bayramı ve bu bayramın tarihleri konusuyla ilgili diyebiliriz. Aşçılar Bayramı'nın hak edilip edilmediği konusu ise Kurucu Başkanımız Tolgahan Gülyiyen'in 15 Nisan tarihinde paylaştığı sert eleştirileriyle gündemimize yeni girdi.

14 Nisan tarihinde TMDH'nin sosyal medya hesaplarından şu açıklama yapılmıştı: "Dünya genelinde tarih bilgisine sahip, bilinçleri yüksek şekilde işlerini ciddiyetle yapan Türk aşçıları, 15 Nisan ile 20-21 Ekim tarihlerinde sözde Aşçılar Bayramı kutlayan tüm çevreleri gülünç olarak nitelendirmektedir. Ve farkındalıkları yüksek olan Türk aşçıları, her sene yılda 2 defa tekrarlanan bu durumu komedi filmlerini aratmayacak kadar tuhaf bulmaktadırlar. Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur."

15 Nisan tarihinde bu açıklamayı alıntılayan Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı.

 

"Hakikat şu ki: Sizler bir Aşçılar Bayramı'nı henüz hak etmiyorsunuz. Bugün, yani 15 Nisan’da ve sonra da 20 Ekim’de aşçılar bayramı kutlayacak olanların hepsine uzun yıllardan beri çok gülüyoruz. Keşke başkalarının artıklarını toplayıp kendinize uyarlamaya çalışacağınıza, kendi tarihinizi anlayıp bazı şeyleri de Türk mutfağı açısından değerlendirebilseydiniz. Ve sonra da bayram diye kutlayacağınız günün gerek anlamıyla gerekse de önemiyle hem Türk mutfağı hem de Türk aşçıları açısından mantıklı şekilde uyumlu olacak olan bir Aşçılar Bayramı tarihini güçlü ve dirayetli şekilde ortaya koyabilmiş olarak tüm dünyaya ilan edebilmiş olsaydınız. Bunları becerebilseydiniz, o zaman kimseyi de kendinize güldürtmemiş olurdunuz.

***

Ayrıca bir aşçılar bayramı kutlayabilmeniz için önce bu mesleği yapanların istisnasız hepsinin haklarını, yani mesleki ve çalışma şartlarını iyileştirmiş olmanız da gerekirdi. Sizler kendi içinizde kendi mesleğinizin hak ettiği saygınlığı ve mesleği yapanların hak ettikleri tüm hakları dahi henüz kazanamadınız. Ama ekseriyetle çoğunluğunuz sadece kendi menfaatlerini düşündüğünden ötürü bunlar için çalışıp çabalamak bir kenara dursun; etrafınızdakilerle birlikte yılda tam olarak iki defa sözde bayram diye kendi kendinizi de avutuyorsunuz. Sizler Aşçılar bayramının günü hakkında bile kendi içinizde ihtilaf yaşıyorken, o bayramın anlamlarının neler olması gerektiğini nereden ve nasıl kavrayabileceksiniz ki… Sahi sizler tüm bunları ve tüm bunları ilgilendiren detayları nereden bileceksiniz ki: Zaten komedi konusunda da Cem Yılmaz’ın taklitlerinden bile hallicesiniz işte…

***

Özetlemek gerekirse: Her şeyden önce sizler bir bayram kutlaması yapabilmek için bazı konularda ciddi mesafeler almış olmalıydınız. Örneğin en basitinden istisnasız olarak aşçılık mesleğini yapan herkesin çalışma şartlarına kazandırmış olduklarınızla ve aşçılık mesleğinin yanı sıra Türk mutfağına gösterişten ziyade gerçekten yaptığınız kattıklarınızla bir bayramı hak etmiş olmalıydınız. İşte tam da bu yüzden hangi günün Aşçılar bayramı olduğunu tartışmayı bir kenara bıraksak bile sizler henüz daha bir Aşçılar Bayramı kutlaması yapmayı bile asla hak etmiyorsunuz. Keşke hakikat bunlardan farklı olmuş olsaydı. Ama hakikatleriniz tam olarak bunlardan ibarettir. Emin değilim ama ümit ediyorum ki günün birinde bir Aşçılar Bayramı’nı belki de gerçekten hak etmiş olursunuz. Ve o bayramı gerçekten hak etmiş olarak güzel günlerde kutlamanızı da gönülden dilerim." -Tolgahan Gülyiyen

Gülyiyen'in açıklamasında, Türk aşçılarının bayramı hak etmek için daha fazla adım atması gerektiği ifade edildi. Eleştiri, aşçılık mesleğinin saygınlığı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekliliği üzerine yoğunlaştı. Gülyiyen, aşçıların kendi tarihlerini anlamaları ve Türk mutfağına gerçek değerler katmaları gerektiğini belirtti.

 Sonuç ve Beklentiler

Gülyiyen'in açıklamalarıyla birlikte, aşçılar arasında bayramın ne anlama geldiği ve nasıl kutlanması gerektiği üzerine bir farkındalık oluşabilir. Sektör temsilcileri, aşçılık mesleğinin saygınlığını artırmak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için daha fazla çaba sarf edebilir. Sayın Tolgahan Gülyiyen'in konuyla ilgili yapmış olduğu öz eleştiriler sektörde bilinçli şekilde hareket edebilen, düşünen ve sorgulayabilen herkese yol gösterebilir.

 

TÜRK MUTFAĞI HAREKETİ

tmdh_logA.png

KONUYLA İLGİLİ OLABİLECEK OLAN BAĞLANTILAR

https://www.tmdh.net/haberler/item/475-15-nisan-i-ya-da-20-ekim-i-sozde-ascilar-bayrami-sananlara-soruyoruz.html?fbclid=IwAR1vlKp8-kAywNPdJgasV6tYHWe3xqWEub5LEKvV9PoqyQWjWTDcIKSeIcg

 

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo